Парламентът ще обсъжда КТБ и ТБ "Виктория"

31.10.2014 | 07:53
по статията работи: Симеон Досев
До 6 ноември Народното събрание трябва да приеме законови промени, за да бъда оздравена банката
Парламентът ще обсъжда КТБ и ТБ "Виктория"
Снимка: Булфото

Народното събрание трябва да обсъди доклада на Временната комисия по бюджет и финанси относно действията на БНБ по казуса с поставените под специален надзор КТБ АД и дъщерната ѝ ТБ „Виктория“.

Комисията бе създадена на първото редовно заседание на парламента в сряда (29 октомври). Тогава народните представители решиха централната банка да започне оздравяване на банките. Народните представители ще приемат законодателни промени до 6 ноември, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията, определени от ЕС. До същата дата Народното събрание трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, с които се задължава БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал е отрицателна величина.

Днес от БНБ трябва да обявят какъв е капиталовият недостиг в КТБ. В сряда народните представители предложиха половината необходими за оздравяване на банката пари да бъдат осигурени от държавата, а другата половина от акционерите.

Вчера се появи информация, че Оманският фонд е излязъл с официална оферта за спасяване на банката. Малко по-късно обаче от БНБ отрекоха да знаят за подобно предложение, но уточниха, че офертата може да е изпратена до Министерството на финансите.

В дневния ред на днешното заседание на Народното събрание влиза още и изслушване на вицепремиера Екатерина Захариева, икономическият министър Васил Щонов, служебният финансов министър Румен Порожанов и министърът на околнатасреда и водите Светлана Жекова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...