Петте златни инвестиционни урока от легендарния Джеси Ливърмор

14.09.2017 | 11:30
по статията работи: econ.bg
При кризата от 1907 г., Ливърмор прави 3 милиона долара само за ден, което отговаря на днешни 100 милиона долара
Петте златни инвестиционни урока от легендарния Джеси Ливърмор
Снимка: БГНЕС

Джеси Ливърмор е един от най-великите инвеститори на всички времена. Търгувайки за собствена сметка, той е направил над 100 милиона долара и то не кога да е, а по времето на пазарния срив от 1929-та година.

За да осъзнаете, колко голяма е тази сума, за онези времена, само ще кажем, че тя се равнява на над 1 милиард долара днешни пари. Трябва да уточним още, че не става въпрос за хеджфонд, или за управление на чужди средства, а за лични такива.

Роден през 1877- ма година, Ливърмор, на практика осъществява „сбъдването на американската мечта". Той започва работа още като момче за всичко, в известната тогава брокерска компания Пейн Уебър.

Докато разнася поръчките на дилърите, амбициозният младеж забелязва някои наглед дребни неща, които по-късно ще му донесат милиони. Сред тях са поговорката, че „риба се лови най-добре в мътната вода", която до голяма степен илюстрира много точно моментите на паника на пазарите.

При кризата от 1907 г., Ливърмор прави 3 милиона долара само за ден, което отговаря на днешни 100 милиона долара. Лично Джей Пи Морган моли Ливърмор, да спре с агресивните „къси" продажби, за да се възстанови пазара.

Ето някои безценни съвети, на легендарния инвеститор, от които можем да се поучим:

Урок 1: Купувайте само силни акции по време на бичи пазар и продавайте единствено слаби акции по време на „мечи пазар".

„Бичият пазар", е когато пазарът и индексите се повишават. И обратно, за „мечи пазар" се говори, когато индексите се понижават.

Като цяло пазарът се представлява от широки индекси, като щатския S&P 500, който между другото е представителен за световните борсови пазар, предвид на това, че съставлява 50% от световната борсова капитализация.

Ливърмор, препоръчва на инвеститорите да заемат дълги позиции в най-силните бизнеси, когато индексът расте и да продават най-слабите компании, когато пазарът пада.

Урок 2: Ако нямате търговски план, не търгувайте

Развиването на стратегия и търговски план, изисква време и усилия, но веднъж съставени, всичко, което остава на трейдърите, е просто да ги следват. Ако пазарът не предоставя добри условия за сключване на сделки, съответстващи на стратегията на инвеститорите, последните просто не трябва да търгуват, смята Ливърмор.

„Никога мисленето не е правило големите пари за мен, винаги това е било търпението", коментира гениалният трейдър.

Урок 3: Търгувайте със стопове за ограничаване на загубите и ги определяйте, преди да влезете на пазара

Всяка сделка може да е губеща, независимо колко добре изглежда в началото. Добре е винаги да използвате стоп-поръчки за ограничаване на загубите, в съответствие със стратегията си. Така ще се подсигурите срещу „непреодолими загуби", което е най-страшното нещо за инвеститорите. Успешните дейтрейдъри винаги знаят, къде да поставят стоповете си, още преди да влязат в позиция.

Урок 4: Не осреднявайте

Да се осреднява, означава да се добавя към губеща позиция. Ако вече имате пълна позиция, спрямо това, което сте планирали, (преди да влезете на пазара) то не бива да добавяте към позицията си, ако тя излезе на загуба. Много често инвеститорите правят тази грешка, уверени в правотата на своята позиция.

„Предупреждавал съм срещу осредняването на губещи позиции. Това е много честа инвеститорска практика. Голям процент от хората, биха купили акция, да кажем на цена от 50 долара и двама от трима биха купили по-късно още толкова акции, ако цената се е понижила на 47 долара, с което ще направят средната цена на позицията си при 48.5 долара.

Ако сте купили на 50 долара и се притеснявате от три пункта загуба за 100 акции, каква би била причината да добавяте още сто акции към позицията си и да се притеснявате двойно, когато цената достигне 44 долара?", пита Ливърмор.

Научете повече за това, как можете да управлявате риска!

Урок 5: Не следете прекалено много позиции

Не се опитвайте да следите твърде много акции. Вместо това, фокусирайте вниманието си за търговия на най-силните акции по време на „бичи пазар" и най-слабите, по време на „мечи пазар", съветва още Ливърмор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...