Плоският данък е по-изгоден за богатите, според анализ на икономисти

27.09.2024 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Високите данъчни ставки не гарантират автоматично повече приходи за хазната. Това се посочва в анализ на икономистите Георги Камбуров и Георги Кочарков, който отчита особеностите на облагането след въвеждането на плоския данък
Плоският данък е по-изгоден за богатите, според анализ на икономисти
Снимка: под лиценза на creative commons

Високите данъчни ставки не гарантират автоматично повече приходи за хазната. Това се посочва в анализ на икономистите Георги Камбуров и Георги Кочарков, който отчита особеностите на облагането след въвеждането на плоския данък.

Според експертите плоският данък е по-изгоден за богатите, но пък е намалил пределната ставка за около две трети от всички работещи. От това облагодетелствани са били хора с предимно високи доходи, докато тези с ниски - ощетени. Авторите на доклада са взели предвид не само прекия налог, а и социалните и здравни осигуровки.

Те посочват, че преди въвеждането на плоския данък тежестта на облагането е паднала от 36 на 23%. Облагаемият доход на работещите с най-високата пределна данъчна ставка обаче се е увеличил с 6%. Явно предимство на плоския данък в сравнение с прогресивното облагане е, че предпазва от несигурност работещите.

Друга полза от по-висока пределна данъчна ставка, особено за богатите, би било увеличаване на приходите и по-добри публични услуги.

В краткосрочен план намаляване на данъците би могло да се случи, ако има увеличаване на броя на отработени часове или на по-стриктното спазване на данъчното законодателство. В дългосрочен план това може да се приложи при повишаване на образователното равнище и натрупване на човешки капитал, смятат авторите на анализа.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...