Погасяването на дълговете на "Топлофикация" София за газ още се договаря

09.11.2018 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Става въпрос за договор за цесия на дълговете за общо 99.2 млн. лв., които топлофикационното дружество дължи на газовия доставчик
Погасяването на дълговете на "Топлофикация" София за газ още се договаря
Снимка: БГНЕС

Още са в ход преговорите между Българският енергиен холдинг (БЕХ) и "Топлофикация София" по условията, при които холдингът поема дълговете на дружеството към държавния доставчик "Булгаргаз". Това се разбра от отговор на депутатски въпрос на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Става въпрос за договор за цесия на дълговете за общо 99.2 млн. лв., които топлофикационното дружество дължи на газовия доставчик. С разрешение на Министерството на енергетиката през август е взето решение за цесията след като "Булгаргаз" заплаши "Топлофикация" с частен съдебен изпълнител.

Основната роля на БЕХ е да подпомага финансово своите дъщерни дружества като "Топлофикация София", за да се защити енергийната сигурност, аргументира решението си Петкова. Уточни, че цесията включва задълженията за газ на общинското дружество за периода февруари – август 2018 г.

Съгласно договора "Булгаргаз" прехвърля възмездно на БЕХ свои вземания заедно с всички привилегии, обезпечения и дължими лихви с обща стойност 99 192 898 лв. "Срещу прехвърляните вземания БЕХ се задължава да плати тази сума на "Булгаргаз" в срок до 28 август 2018 г. При неплащане на сумата, БЕХ дължи неустойка в размер на 3.6% годишно върху неизплатената в срок сума до датата на окончателното плащане", каза още Петкова.

Посочи, че дълговете за газ на "Топлофикация" са генерирани от 2002 г.

Това, което правят ръководството на дружеството и Столичната община, е да се повиши събираемостта и тя безспорно е повишена, обясни министърът. Напомни, че "Топлофикация София" е най-големият клиент на "Булгаргаз" – близо от 40% от приходите и от потреблението на природен газ се използват именно от нея.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...