Празнуваме Деня на просветата, културата и славянската писменост

24.05.2018 | 09:15
по статията работи: econ.bg
По случай празника – с благословението на Негово светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 10.00 ч. ще бъде отслужен молебен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим
Празнуваме Деня на просветата, културата и славянската писменост
Снимка: БГНЕС

Днес е 24 май - денят, в който честваме българската просвета, култура и славянската писменост на Кирил и Методий, известни още като Солунските братя. "Дневник" публикува информация какви тържества, концерти и събития ще има по повод големия български празник в столицата и страната.

По случай празника – с благословението на Негово светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 10.00 ч. ще бъде отслужен молебен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, Главен секретар на Св. синод на БПЦ-БП, заедно със столични свещеници. След молебена литийното шествие ще се отправи към Народната библиотека.

Тържествата, посветени на 24 май, ще започнат от 11.00 ч. с официална церемония пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека, където за поредна година ще вземат участие ученици от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

Водещ на церемонията ще бъде Мариус Донкин – актьор и директор на Народния театър "Иван Вазов". Тържественотo слово за празника ще произнесе писателят Деян Енев, а поздравителни слова ще произнесат Румен Радев – президент на Република България, Йорданка Фандъкова – кмет на София, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката. В церемонията ще се включат ученици от I клас на 133. СУ "А. С. Пушкин" и Младежката хорова капела към Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Татяна Христова.

Тържествено празнично шествие ще има в центъра на столицата. Началният час отново е 10.00, а сборният пункт – площадът пред Археологическия музей, откъдето походът на буквите ще тръгне по булевард "Цар Освободител", след което е предвидено шествието да продължи по булевард "Васил Левски" до паметника на "Св. св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека, където пък ще има традиционен концерт.

Във връзка с празничното шествие и тържество Столичнана община предвижда сериозни ограничения за паркирането и движението на автомобили в района.

Също традиционното отбелязване на празника - с академичното тържеството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Аулата. Тази година се отбелязва и 130-годишнина на най-старото висше училище в България.

Празникът ще започне в 11.45 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Академично слово на тема "Антарктида - еволюцията на един континент и революцията на българското присъствие" ще произнесе директорът на Националния център за полярни изследвания към университета "Св. Климент Охридски" и основател и председател на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

По традиция в деня на Светите братя Кирил и Методий ще бъде връчена стипендия на Фондация "Блага Димитрова" за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. Българското национално радио ще връчи за четвърта поредна година награда на студент в специалност "Журналистика", профил "Радио". Инициативата е в памет на проф. д-р Веселин Димитров.

За първи път пространството около НДК ще се превърне в сцена на празника на българската просвета, култура и славянската писменост.

От 17.00 ч. в парка зад двореца започва празнична програма на открито с участието на вокална група "Радиодеца", оркестъра за народна музика на БНР и "Биг бенда" на националното радио, именити български музиканти, артисти и художници. Цигуларят Веско Ешкенази ще изпълни специално за празника химна "Върви, народе възродени".

По повод българския празник министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Рим на 24 май и на аудиенция при главата на Римокатолическата църква Негово светейшество папа Франциск на 25 май.

Днес от 12 часа ще се проведе първата литературна разходка по из ралични части в града, значими за литературата. Първият тур ще бъде воден от писателя Александър Шпатов, който ще разказва истории за местата и легенди като тази за убитите софийски книжари, за книжарницата на Тодор Чипев, за чуждестранните писатели, свързани с града, но и за съвременните форми на представяне на литература в него.

Турът ще започне от вдоха на Музея за история на София - бившата Централна минерална баня. Събитието е част от проекта от проекта Скритите букви/Hidden Letters, в рамките на който до края на седмицата на различни места из София ще бъдта поставени 12 пейки във формата на букви от азбуката.

Центърът за градска мобилност кани всички почитатели на старинния трамвай да се качат и разходят с него из столицата. Ретро трамваят ще направи два курса под мотото на кампанията на "Пътувай и чети". Организаторите призовават всички пътници да се качат в трамвая с книга в ръка и като знак за уважение към празника. Желаещите да се включат в разходката из София могат да направят това в 16.00 и в 17.00 часа на площад "Възраждане" с маршрут по бул. "Ботев", "Витоша", НДК до кв. "Ив. Вазов".

Деца ще се учат да изписват буквите от глаголицата по време на празника на Садово. Там празникът на буквите съвпада с Фестивал на еко- и биопроизводителите и арт творците.

Малчуганите ще могат да напишат имената си на глаголица, както и да оформят с глаголически букви първите думи от химна на българската просвета "Върви, народе възродени" върху дълго 3.50 м платно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....