Председателят на КЕВР: Питайте бизнеса защо не намали цените след 61% по-евтин газ

28.03.2017 | 18:00
по статията работи: econ.bg
Според финансовия директор на „Булгаргаз“ Стоян Янчев цената на газа не е била толкова ниска от 2007 година насам
Председателят на КЕВР: Питайте бизнеса защо не намали цените след 61% по-евтин газ
Снимка: БГНЕС

За година и половина цената на газа намаля с 61%, но не чух бизнесът да намалява цените на продуктите и затова сега да има основание да говори за шоково поскъпване. Такова е мнението на председателя на КЕВР Иван Иванов, което той изказа след днешното открито заседание на Комисията, на което беше обсъдено искането на „Булгаргаз“ за поскъпване на газа.

Решението с колко точно ще поскъпне синьото гориво ще бъде взето на закрито заседание в петък, 31 март, но засега се очертава поскъпването да е 29,6%.

Според финансовия директор на „Булгаргаз“ Стоян Янчев цената на газа не е била толкова ниска от 2007 година насам. От 2013 година имаме поевтиняване с 451 лева на 1000 куб. метра, обясни той и заяви, че понижението на цената е два пъти и половина.

На днешното заседание в КЕВР бяха поканени и представители на големите браншови бизнес организации. Присъстваха представители на КРИБ, АИКБ и БТТП, които оспориха намеренията, подчертавайки, че повишението е шокове и за много фирми то ще е въпрос на оцеляване. Беше зададен и въпросът защо се вдига цената, след като се очаква предоговоряне с „Газпром“ - заради разследването на ЕК за монопол. Иван Иванов отговори, че по закон на всяко тримесечие има нова цена и няма как КЕВР да наруши разпоредбата. 

Единствената възможност е, ако има грешка в изчисленията на „Булгаргаз“ и не са спазени методиките. Ако обаче всичко е наред, КЕВР няма основание за отмяна. Комисията на практика проверява единствено дали изчисленията на „Булгаргаз“ са според методиката, стана ясно от думите на председателя на КЕВР.

На практика, ако има намаление от "Газпром", то ще се отрази на следващото тримесечие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...