През април българите са пътували най-много към Германия и Гърция

27.05.2016 | 13:01
по статията работи: Десислава Маданска
Израелците идват у нас да почиват, а италианците и австрийците – по работа
През април българите са пътували най-много към Германия и Гърция
Снимка: Thinkstock/Guliver

С 26,2% се увеличават пътуванията на българи в чужбина през април спрямо същия месец на предходната година, достигайки 466 300 души. Увеличение е отчетено към Германия, Гърция, Австрия, Испания, Италия, Румъния, съобщават от Националния статистически институт (НСИ). Същевременно намаляват пътуванията към Полша и Обединеното кралство.

Най-често в чужбина българите са пътували за гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия (други цели), следвани от почивката и екскурзията и тези със служебна цел. В сравнение с година по-рано e регистрирано увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели.

През април 2016 г. с други цели са били 70,2% от пътуванията към Унгария и 69,8% - към Сърбия. Пътуванията със служебна цел са най-много към Белгия, а тези към Португалия и Хърватия с цел почивка и екскурзия са съответно 64 и 51% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни.

От НСИ отчитат, че през април страната ни е посетена от 558 100 или с 11,1% над нивото от същия месец на миналата година. Регистрирано е увеличение при пътуванията с цел почивка и екскурзия и със служебна цел, докато тези с други цели намаляват.

От общия брой чужденци, посетили България, делът на гражданите от Европейския съюз е 55,7% или с 13,8% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличават се посещенията на граждани от Гърция, Испания, Франция, Нидерландия, Обединеното кралство, Румъния и други. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Унгария, Белгия, Германия, Италия и други.

Увеличават се посещенията на граждани от групата „Други европейски страни”, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от Украйна - с 21,5%.

През април 2016 г. преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия – 42,7%, следвани от посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – 37,2%, и със служебна цел – 20,1%.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 93,7% от всички посещения на граждани от Израел и 84,8% - от бившата югославска република Македония. Служебните пътувания са 51,9% от всички посещения на граждани от Италия и 45,8% - от Австрия, а с други цели са 54,2% от посещенията на граждани от Германия и 49,9% - от Турция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...