Президентът наложи вето на закон, който улеснява застрояването на ниви

02.02.2018 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Искане за вето на закона дойде от няколко природозащитни организации, които обявиха, че с него се дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие
Президентът наложи вето на закон, който улеснява застрояването на ниви
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето на приетия на 24 януари Закон за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал. Става въпрос за неговите преходни и заключителни разпоредби, които изменят Закона за опазване на земеделските земи, свързани с правилата за промяна на предназначението на земеделските земи, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Искане за вето на закона дойде от няколко природозащитни организации, които обявиха, че с него се дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие.

От мотивите към ветото се вижда, че Радев не е съгласен с правилата за промяната на предназначението на земеделските земи. Според президента актуализираните текстове не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

В мотивите се посочва, че в параграф 28 на преходните и заключителните разпоредби на спрения закон отпада изискването за представяне на проект на подробен устройствен план при започване на процедурата за промяна на предназначението на земеделските земи. "Така се създава неяснота относно конкретните параметри на инвестиционното намерение и не се доказва нуждата, която е конституционна предпоставка за промяната на предназначението", смята президентът.

Промените в параграф 30 от преходните и заключителни разпоредби пък стимулирали собствениците на земеделски земи да променят предназначението им и в много продължителен период да не реализират своите нужди, изчаквайки удобен момент, в който ще има инвестиционен интерес. Това засягало обществения интерес, тъй като земите с променено предназначение щели да пустеят.

Румен Радев посочва още, че включването на промени в Закона за опазване на земеделските земи, които водят до необосновано разширяване на възможностите за промяна на предназначението на земеделските земи в преходни и заключителни разпоредби на друг закон, създава впечатление, че се цели избягване на широкото публично обсъждане и подробното мотивиране на предлаганите промени. "Считам, че народните представители дължат на всички, които те представляват, ясно, мотивирано и открито обсъждане на правилата за промяна на предназначението на земеделските земи", казва още държавният глава.

Румен Радев изразява мнение, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес. "Само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение", допълва президентът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....