Румъния и Сърбия ще са водещите регионални пазари през 2015 г.

28.01.2015 | 16:17
по статията работи: Десислава Маданска
Умерена към риска стратегия на инвеститорите ще е печеливша през настоящата година, смятат експерти
Румъния и Сърбия ще са водещите регионални пазари през 2015 г.
Снимка: Thinkstock/Guliver

С най-добри шансове за силно представяне в региона на Източна Европа е пазарът в Румъния, следван от този в Сърбия, според прогнозата на Карол Капитал Мениджмънт за регионалните пазари през през първото шестмесечие на 2015 г. Перспективите пред останалите пазари в региона са по-скоро негативни, смятат анализторите. В Русия и Украйна продължава да стои риска от по-нататъшна сериозна обезценка на местните валути, а текущата тенденция при акциите в България и Хърватска е леко негативна.

В последните месеци се повиши риска и волатилността на капиталовите пазари не само в региона, но и глобално, затова е добре инвеститорите да се ориентират към по-умерени стратегии, съветват експертите.

Перспективите пред развиващите се пазари продължават да са смесени, се казва в прогнозата. Големите развиващи се пазари поскъпнаха през първото полугодие на 2014 г. и EEM (ETF-ът, който следва индекса на развиващите се пазари) направи възходящ пробив в средата на годината. Последва силен спад през следващите месеци, който се подсили и от спада на петрола. В края на годината обаче цените се възстановиха точно след като изглеждаше, че правят низходящ пробив.

„Като резултат графиката на EEM е напълно неутрална и трудно можем да направим уверена прогноза за представянето на тези пазари през 2015г“, казва Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол.

Перспективите пред по-малките развиващи се пазари от региона на ЦИЕ са разнопосочни.

Перспективи пред SOFIX

Началото на 2014 г. бе силно за българските акции и SOFIX поскъпна до 625 пункта. Последвалата консолидация между 580 и 620 бе пробита отдолу през юни и това зададе негативен тон на търговията през втората половина на годината. В началото на 2015г. индексът премина и под психологически важното ниво при 500 пункта. 

“Текущо, трендът е низходящ и очакваме поевтиняване към зоната 460/435“, смята Александър Николов.

Само поскъпване над 565 ще потвърди, че корекцията от върха от 2014 г. е вече завършила и в такъв случай може да очакваме доста силно поскъпване към 700 пункта, прогнозират експертите.

Румънски фондов пазар

В началото на миналата година румънският пазар се представи силно през 2014 г. и завърши с доходност от 9,07%. В края на годината видяхме по-сериозна низходяща корекция на BET, която за момента все още не разваля по-големия възходящ тренд, но дъното от декември при 6500 пункта сега се явява ключово ниво. За да остане картината позитивна, индексът трябва да остане над 6500 и в този случай може да се очаква BET да поскъпне към 7950 пункта.

Спад под 6500 и особено под 6200 обаче ще промени техническата картина и ще е сигнал, че в ход много по-дълбока корекция, която може да доведе дори до срив към 5000 пункта, предупреждават анализаторите.

Сръбски фондов пазар

BELEX 15 проби над 590 пункта в началото на юли 2014 г. и това доведе до силно поскъпване нагоре до 706 пункта, през декември обаче видяхме поевтиняване. Въпреки това сръбският пазар се оказа един от най-добре представилите се в региона през 2014 г. с ръст на BELEX 15 от 19,54%. При загуба на динара от 6,1%, това означава 13% реална доходност за инвеститорите в сръбски акции.

Въпреки поевтиняването в края на 2014 г. експерите смятат, че докато цените са над 590, текущата картина е по-скоро позитивна и може да се очаква ново поскъпване през 2015 г.

Хърватски фондов пазар

Изминалата 2014 г. започна добре за хърватския фондов пазар, но впоследствие цените паднаха сериозно от достигнатия връх при 1930 пункта. Текущата картина според анализаторите е неутрална и по-скоро негативна и спад под 1660 ще подложи хърватските акции на още по-сериозен натиск. Негативен фактор са високите цени на хърватските акции, спрямо нивата в региона на Източна Европа. Средното P/E за големите хърватски компании е близо 30 (с очакванията за печалби за 2015 г.), което прави този пазар по-скоро надценен отколкото подценен.

Само поскъпване над върха от 2014 г. при 1930 пункта ще е позитивен сигнал за движение към 2330, допълват анализаторите.

Руски фондов пазар

Фондовият пазар в Русия бе под силен натиск в началото на 2014 г. и дори индексът MICEX проби под 1250 пункта. Вместо силен спад обаче последва възстановяване. В последните месеци на годината обаче последва силен срив на рублата вследствие на икономическите санкции срещу Русия и стремглаво падащите цени на петрола.

Техническата картина при акциите в местна валута (рубли) е неутрална и дори леко позитивна. В реално изражение обаче ситуацията е коренно различна при така развилата се драстична обезценка на рублата.

След силния срив в края на 2014 г., средносрочният тренд е негативен и може да очакваме по-нататъшен натиск и през 2015 г.

„От друга страна, считаме, че е малко вероятно цените да паднат под дъното от 2009 г. предвид факта, че руският пазар текущо е един от най-подценените пазари в света по показателя cyclically adjusted P/E”, казва Александър Николов.

„Основният риск пред този пазар според нас остава риска от продължаваща обезценка на валутата“, добавя той.

Украински фондов пазар

В Украйна индексът PFTS много бързо поскъпна през първата половина на 2014 г. и тогава видяхме ръст от над 47%. Още тогава обаче този ръст бе „компенсиран“ от близо 40% поевтиняване на местната валута. През второто полугодие картината се влоши съществено след спад на цените и допълнителна нова обезценка на гривната. В резултат на това тенденциите пред украинските акции към настоящия момента не изглеждат добри. Техническата картина при PFTS предполага поскъпване на акциите в номинално изражение през следеващите 1-2 години, но предвид на драстичната обезценка на местната валута, перспективите са всъщност неясни и по-скоро негативни, смятат експертите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...