Русия: Газопровод ще минава през България, не през Румъния

27.05.2016 | 16:44
по статията работи: econ.bg
Бойко Борисов: Газовият хъб „Балкан“ се подготвя да поеме и руски газ
Русия: Газопровод ще минава през България, не през Румъния
Снимка: Thinkstock/Guliver

Газопроводът по дъното на Черно море и по-нататък през Гърция и Италия може да мине през Турция или България, Румъния не се предвижда. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

"Очевидно е, че с оглед на договореностите и подписания меморандум за строителство и доставки през подводната част на "Посейдон", може да има различни маршрути за доставка на газ, и може да се разглеждат варианти както през Турция, така и през България“, изтъкна министърът.

По думите му въпросът за доставки през Румъния не се разглеждат, защото тази държава не граничи с Гърция. 

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви, че газовият хъб „Балкан“ се подготвя да поеме и руски газ.

„За ужас на всички, вие чухте комисаря по енергетика вчера какво говори. България е лидер в своята дейност и това е с много труд, още повече и той, и аз вчера ви казахме, че когато са спазени европейските правила, когато е гарантирана диверсификацията, а не заробваща, има варианти всякакви”, заяви премиерът.

Борисов съобщи, че на 1 юни при него ще бъде премиерът на Гърция Алексис Ципрас и ще разговарят по темата.

„Ние така подготвяме европейския газов хъб „Балкан“, че той да поеме и руски газ. Това многократно сме го казали“, подчерта Борисов.

Той заяви, че за разлика от предишното правителство, иска Европа да застане зад проекта, за да е сигурно, че няма да бъде спиран.

На въпрос кога ще започне изграждането, министър-председателят коментира, че още не може да се разбере откъде ще минава като посока хъбът.

„Мисля, че той бързо ще се строи, както всички знаят, в момента, в който се намери политическото решение Европа – Русия”, прогнозира премиерът, цитиран от БГНЕС.

Не на последно място, според него, това, че на форума в Санкт Петербург ще отидат Жан-Клод Юнкер и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, е добър знак от страна на ЕК, защото там ще бъдат обсъждани много теми. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...