Русия заплашва Полша с пълно спиране на доставките на природен газ

02.02.2018 | 13:00
по статията работи: econ.bg
„Полша ще доведе положението до това, че Русия съвсем ще престане да й продава газ. Нека да си го докарат, ако искат от Африка“ - написа Алексей Пушков
Русия заплашва Полша с пълно спиране на доставките на природен газ
Снимка: под лиценза на creative commons

В Съвета на Федерацията на Русия заплашиха Полша с пълно спиране на доставките на руски газ. Едва ли това може да се счита за празна политическа реторика, нали самата Варшава много пъти казва, че само мечтае как да се избави от „газовата зависимост“ от Русия. Какво ще се случи, ако мечтите на полските политици се осъществят?

За Русия е безсмислено да се съгласява с Полша по въпроса за газовите доставки, счита сенаторът Алексей Пушков. „Полша ще доведе положението до това, че Русия съвсем ще престане да й продава газ. Нека да си го докарат, ако искат от Африка“ - написа членът на Съвета на Федерацията в Twitter.

Така сенаторът реагира на заявлението на полския премиер за това, че сега Русия е най-голямата „заплаха“ за Полша. И това е само един подобен пример – през последните няколко години Полша неведнъж е опъвала нервите на Русия и не само с реториката. Тя ту обвиняваше Газпром за високите цени на газ, ту пречеше на изграждането на „Северен поток-2“. Какво ще стане, ако Русия действително вземе и престане да доставя газ на Варшава, щом тя е толкова недоволна от това партньорство? Полското ръководство нееднократно е заявявало, че би искало напълно да се избави от руския газ – защо пък да не му помогнем?

Газпром, разбира се, няма да скъса действащия договор с полската компания PGNiG. Няма защо Газпром да нарушава своите договорни задължения. Освен това, въпреки реториката на полските политици, търговските отношения с Варшава носят прилични пари. Средната цена на руския газ в Европа е 220-250 долара за хиляда кубически метра. Тоест Полша, която купува от Русия около 10 млрд. куб. м. Плаща на Газпром 2,2 -2,5 млрд. долара на година. Полша използва около 15 млрд. куб. м. плюс още 2 млрд. куб. м. препродава на Украйна.

Но през 2022 година, след приключването на действието на текущия договор, Русия може изобщо да не сключва нов – още повече ако политиката и исканията на Полша си останат също толкова русофобски. В края на краищата, ако послушаме полските политици, именно такава е тяхната заветна мечта – да живеят без руски газ.

Разбира се, изобщо без газ Полша няма да остане, колапс няма да има, поляците няма да замръзнат през зимата и промишлеността няма да спре. Но с някои проблеми страната все пак ще се сблъска. И това е свързано с факта, че именно тя би искала да получава газ без участието на Русия.

На теория Полша би искала да получава газ от няколко източника. Първо, тя разчита на норвежки газ. Той трябва да постъпва по газопровода Baltic Pipe, който идва от норвежките находища през Дания в Полша.

В същност този газопровод за сега още не е построен и перспективите за неговото строителство са доста мъгляви. „Проблемът е в добива на газ от Норвегия. Вече започна падане на добивите в Северно море. За да се навлиза в по-северните морета – Норвежко, Баренцово, трябва по-висока цена на газа и дългосрочни договори, гарантиращи връщането на милиардните инвестиции. Но самият норвежки Statoil се отказва от дългосрочни договори. И е разбираемо защо – арктическите проекти са много скъпи. При 200-250 долара за хиляда кубически метра големият въпрос е трябва ли да се правят инвестиции за разработването на скъпоструващи газови находища“ - казва водещият експерт на Фонда за национална енергетична сигурност, преподавателят във Финансовия университет Игор Юшков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...