Световната банка очаква ускоряване на икономическия растеж на България през 2018 г.

19.10.2017 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Икономическото възстановяване на България се е ускорило през 2017 година, подкрепено от нарасналото вътрешно търсене
Световната банка очаква ускоряване на икономическия растеж на България през 2018 г.
Снимка: БГНЕС

Световната банка прогнозира ускоряване на растежа на българската икономика до 3.8 процента тази година и 3.9 на сто догодина на фона на икономическото възстановяване, което е набрало инерция благодарение на повишеното вътрешно търсене. Това се посочва в публикувания днес доклад на международната институция за състоянието на икономиките в Европа и Централна Азия. Очакването е в синхрон и с това на Министерството на финансите.

Икономическото възстановяване на България се е ускорило през 2017 година, подкрепено от нарасналото вътрешно търсене. Бедността е намаляла, се отбеляза в документа, поместен на сайта на организацията, която допълва, че перспективите за тази година са по-добри от първоначалните очаквания.

Международният валутен фонд прогнозира миналата седмица, че българската икономика ще нарасне с 3.6 процента за 2017 година и ще забави темпа си до 3.2 процента през 2018 година. За 2016 година растежът бе 3.4 процента.

Според Световната банка растежът и споделеното благоденствие биха се повишили, а бедността би се понижила още, ако институциите укрепнат и освен това нараснат уменията и трудоспособността на работната сила, както и ако бъде подобрена ефективността и резултатността на държавните разходи.

По оценки на банката вътрешното търсене ще изпревари намаляващия принос на нетния износ за растежа, а потреблението на домакинствата вероятно ще продължи да расте благодарение на подобрението на състоянието на пазара на труда и условията за кредитиране.

Същевременно Световната банка прогнозира, че ускоряването на инфлацията в страната тази година ще достигне 1.5 на сто тази година и 1.4 процента догодина спрямо минус 0.8 процента миналата година.

Намаляването на бедността се очаква да продължи с умерен темп в средносрочен план. Продължаващото повишение на заетостта и заплатите, както и планираното вдигане на пенсиите, би трябвало да подкрепи реалните доходи и допълнително да намали бедността, се посочва в документа.

Банката отбелязва, че неравенството в доходите в България е едно от най-големите в ЕС. Доходите на най-богатите 20 процента от населението са почти осем пъти повече от получаваните от най-бедните 20 процента от населението през 2015 година.

Основните предизвикателства пред България са по-бързо да настигне останалата част от Европа и да се справи с отрицателните демографски последици.

България ще трябва да повиши растежа на производителността до най-малко 4 процента годишно, за да достигне средните равнища на доходите в ЕС за едно поколение, отбелязва Световната банка.

През последните шест години производителността е нараснала с 2.5 процента годишно, а същевременно има недостиг на квалифицирана работна ръка.

Голяма част от населението е изложено на риск от бедност или социално изключване, предупреждава институцията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...