Специален фонд ще плаща разходите за неосигурените пациенти

23.03.2018 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Специален фонд ще плаща разходите за неосигурените пациенти
Снимка: БГНЕС

Три варианта за промяна в модела на здравеопазване у нас готви държавата. Във всеки от тях пациента ще има важна роля. Резки промени в системата обаче не се предвиждат, съобщи във Варна министър Кирил Ананиев. Въпросът с неосигурените пациенти най-вероятно ще намери решение със създаване на социален фонд, който да покрива разходите им за лечение. В ход е и план за оздравяване на болниците пред фалит.

„Тези, за които МЗ е принципал, за всички сме подготвили оздравителни планове. Някои вече се изпълняват, нещата са се стабилизирали. Освен Ловешката, Врачанската, видяхме че влязохме в Пирогов. По всяка вероятност следващата седмица ще влезем и в Националната кардиологична болница в София. Т.е. имаме готовност и в зависимост от степента на финансовите проблеми, които има болницата, ние влизаме там, където трябва“, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

До края на идната седмица ще бъдат готови общите правила за финансово управление и контрол на държавните болници, съобщи министър Ананиев. Те ще бъдат предложени и на закъсалите общински лечебници.

Дълговете на Националната здравноосигурителна каса към чуждестранни партньори ще бъдат плащани на траншове. През тази година държавата ще издължи 73 млн. лв. от всичките 133 млн. лв. Останалите ще бъдат погасявани разсрочено, за няколко години. Решението обаче е друго, убедени са в системата.

„Да стане така, че да престане бедният българин да плаща на богатите европейски държави, да ходят да се лекуват нашите граждани в други болници. Защото с тези пари можем да се направят и модерни болници, да си купим и апаратура и да се лекуват българските граждани, българските деца тук в България, а не да ходят по света“, посочи проф. Красимир Иванов – ректор на МУ – Варна.

По два големи проекта с европейско финансиране работи в момента здравното министерство. Първият е за изграждане на национална здравна информационна система или т.нар. електронно здравеопазване.

„До края на годината трябва да бъдем готови с модулите на тази система, за да можем следващата година да обявяваме вече обществените поръчки. И другият голям проект, който е свързан със Спешната помощ в размер на 163 млн. лв. Той е изключително важен по отношение преструктурирането на болничната помощ, той беше размразен, върви“, допълни здравният министър.

Във Варна здравният министър се запозна с работата на най-голямата болница в Североизтока – Университетската „Св. Марина“ и похвали лекарите за добрите финансови и медицински резултати.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...