Статистиката отчете поредно понижение на производствените цени в България през юли

30.08.2016 | 12:00
по статията работи: econ.bg
На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява през юли с 4,3% в сравнение със същия месец на 2015 година и след спад с 4,5% през юни
Статистиката отчете поредно понижение на производствените цени в България през юли
Снимка: БГНЕС

Производствените цени в България се понижават през юли спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,2% спрямо юни, когато се повиши с 0,5 на сто.

Понижение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 1,2%, в преработващата промишленост – с 0,2%, както и при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ - понижение с 0,3 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява през юли с 4,3% в сравнение със същия месец на 2015 година и след спад с 4,5% през юни, като цените в добивната промишленост падат с цели 9,4%, в преработващата промишленост – с 4 на сто и при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ – понижение с 4,8%.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през седмия месец на 2016 година е с 0,1% под равнището от юни, когато беше отчетено понижение с 0,4% и регистрира спад с 3,8% на годишна база (спрямо юли 2015) след понижение с 4,2% през предходния месец.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, според който инфлацията (потребителските цени, или индекса CPI) в България нарасна през юли с 1,0% спрямо година по-рано, отбелязвайки първо, при това доста рязко повишение от шест месеца насам.

Днешните данни за производствените цени обаче все още не са предпоставка за по-трайно измъкване на българската икономика от дефлацията, в която тя се намира от октомври 2015 година насам.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....