Три министерства изготвят анализ как държавата да участва в сделката за ЧЕЗ

14.03.2018 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред "Нова телевизия". По думите ѝ анализът се подготвя от правните отдели в министерствата на енергетиката, икономиката и финансите
Три министерства изготвят анализ как държавата да участва в сделката за ЧЕЗ
Снимка: под лиценза на creative commons

Премиерът Бойко Борисов е възложил на юристите от три министерства да изготвят правен анализ как държавата може да се включи в сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред "Нова телевизия". По думите ѝ анализът се подготвя от правните отдели в министерствата на енергетиката, икономиката и финансите.

На въпрос колко пари може да отдели държавата максимално, за да придобие дял в електроразпределителното дружество, Петкова не посочи конкретна сума, но уточни, че цената трябва да е свързана с националните интереси, и допълни, че това ще е последното, което ще се разисква при бъдещи разговори. Тя обаче не беше напълно уверена дали държавата трябва да участва в подобна сделка.

"Факт е, че е излязла от собствеността на дружеството, а сега изведнъж се обръща на 180 градуса. Все пак гражданите трябва да са спокойни, защото са чувствителни, когато се говори за сметките за ток", допълни Петкова.

Тя определи целия скандал около ЧЕЗ като "изкуствена ескалация на напрежение". Нападна и председателя на надзорния съвет на чешкото дружество Вацлав Пачеш, който преди дни заяви, че държавата трудно ще влезе в сделката, тъй като в момента компанията има арбитраж с България.

"Държавата по никакъв начин не е пречила на техните инвестиционни намерения. Ние имаме закони и те трябва да се спазват. Правихме постоянни проверки на ЧЕЗ", каза Петкова и обобщи, че заради постоянния контрол може да са се почувствали нежелани.

Енергийният министър допълни, че подкрепя идеята на Бойко Борисов за общ балкански проект за изграждането на АЕЦ "Белене". Тя добави, че оборудването за атомната централа се пази и е в много добро състояние.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...