Търговският дефицит на Обединеното кралство се свива изненадващо през септември

10.11.2017 | 18:00
по статията работи: econ.bg
Износът на стоки се увеличи с цели 4,5% до 29,511 млрд. паунд, но вносът нарасна много скромно с 0,4% до 40,764 млрд. британски лири
Търговският дефицит на Обединеното кралство се свива изненадващо през септември
Снимка: под лиценза на creative commons

Търговският дефицит на Обединеното кралство се свива изненадващо през септември, но въпреки това търговската дупка се разшири драматично през третото тримесечие на годината, отнемайки 0,6% от растежа на БВП на Великобритания. 

Дефицитът при търговията със стоки и услуги се понижи рязко през септември до 2,754 млрд. паунда от дефицит за 3,455 млрд. паунда през август, като общият британски износ се повиши с 2,2% до 51,581 млрд. паунда, докато вносът нарасна с едва 0,7% до 54,335 млрд. паунда. 

В същото време дефицитът само при търговията със стоки също се сви съществено през деветия месец на годината до 11,253 млрд. паунда от 12,350 млрд. паунда през август, като износът на стоки се увеличи с цели 4,5% до 29,511 млрд. паунд, но вносът нарасна много скромно с 0,4% до 40,764 млрд. британски лири. Въпреки подобрената картина на британската търговия през септември, търговският дефицит са разшири драматично през третото тримесечие на годината с оглед на понижение на износа с 0,2% до 152,292 млрд. паунда, докато вносът нарасна с 1,6% до 161,755 млрд. паунда. 

Това предполага, че британската нетна търговия би трябвало да отнеме 0,6 базисни пункта от растежа на БВП на Великобритания през трите месеца до края на септември, след като през второто тримесечие на годината позитивната нетна търговия допринесе с 0,4 пункта към общия икономически растеж. 

Британската лира почти не реагира на по-добрите от очакваното икономически данни за септември, тъй като те изглежда няма да доведат до възходяща ревизия на предварителните данни на ONS за растеж с 0,4% на БВП на Великобритания през третото тримесечие спрямо предходните три месеца. 

Инвеститорите в паунди остават предпазливи с оглед на несигурността около течащия и днес шести кръг от преговорите между британските и европейските власти по въпроса за Брекзит. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...