Учени ще опитат да произвеждат електроенергия от сероводород

27.07.2014 | 11:00
по статията работи: Мина Стойчева
Експедиция на БАН ще изпробва тази възможност в Черно море
Учени ще опитат да произвеждат електроенергия от сероводород

Учени от Българската академия на науките (БАН) ще опитат да произведат електроенергия от сероводород, като използват специална технология за това. За целта екипът ще отплува в Черно море с научноизследователския кораб „Академик“ и ще се отправи на 40 км. навътре в морския шелф, съобщава в-к „Преса“. Учените ще направят експеримента в реални условия.

Първоначално експедицията е била планирана за юни месец, но тогава корабът „Академик“ е бил ангажиран от други научни екипи.

По думите на директора на Институти по инженерна химия към БАН, проф. Венко Бешков, в Черно море има залежи на сероводород, равняващи се на близо 78 млрд. тона. Според него това количество е достатъчно, за да се произведат 9000 млрд. киловатчаса електрическа енергия. Досега обаче никой в света не е опитал да произвежда електрическа енергия по този начин промишлено.

Учените потвърждават, че концентрацията на сероводород във водите на Черно море е сериозен проблем. За година неговото количество нараства с по 75 млн. тона, а това създава опасност за живите организми там. Експертите смятат, че морето може да бъде спасено, само ако токсичният газ се преработва. Така ще могат да се произвеждат по 100 млрд. киловатчаса електроенергия и 70 млн. тона чиста сяра годишно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...