Фирмите с нова електронна услуга за осигуряване на служителите си

19.12.2014 | 16:10
по статията работи: Десислава Маданска
Новата услуга е създадена по искане на бизнеса
Фирмите с нова електронна услуга за осигуряване на служителите си
Снимка: Thinkstock/Guliver

Фирмите вече ще могат да ползват нова електронна услуга, която дава достъп до обобщени справки за актуалното състояние на осигурителните декларации за всяко осигурено от тях лице. Също така дружествата може да получават информация за декларираните от тях задължения за осигуровки. Компаниите, които имат клонова структура, ще могат да получават информация за декларираните задължения за осигуровки както за тях, така и за техните клонове, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Новата услуга е създадена по искане на бизнеса и ще може да се използва както с електронен подпис, така и с персонален идентификационен код (ПИК). До тази услуга ще имат достъп всички осигурители, които имат права да ползват данъчно-осигурителна информация.

В момента приходната агенция предлага над 50 електронни услуги, които могат да се ползват свободно, с електронен подпис или ПИК.

Първата електронна услуга, която НАП представи, беше подаването на ежемесечните справки-декларации по ДДС. Днес почти 100% от всички регистрирани по ДДС компании подават месечните си декларации по електронен път. Две трети от фирмите подават също и годишните си декларации за корпоративен данък чрез Интернет.

Годишно в НАП постъпват над 70 милиона електронни документа – декларации, справки, искания за издаване на удостоверения и други, като употребата им спестява на бизнеса и гражданите 350 млн. лв. годишно.   

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...