Функционални спецификации за осъществяване на преносимост на номера на абонати на обществени мобилни далекосъобщителни мрежи

КРС

Държавен вестник брой: 71

Година: 2006

Орган на издаване: КРС

Дата на обнародване: 04.09.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тези спецификации се определят техническите правила, процедурата, както и принципите за разплащане при осъществяване на преносимост на номера (преносимост).

Чл. 2.
(1) Преносимостта е услуга, която осигурява право на абонатите или потребителите на оператори, осъществяващи далекосъобщения чрез обществени мобилни далекосъобщителни мрежи, да запазват номерата си при смяна на оператора с друг оператор, предоставящ далекосъобщителни услуги, посредством обществени далекосъобщителни подвижни клетъчни мрежи по стандарт GSM и UMTS.
(2) Операторите по ал. 1 следва да осигурят на абонат, който е пренесъл номера си в друга мрежа, възможност за последващо пренасяне на номера в трета мрежа от домейна на преносимост или за връщането му в първоначалната.

Чл. 3. Задължение за предоставяне на услугата преносимост на свои абонати или потребители имат операторите на обществени мобилни далекoсъощителни мрежи, лицензирани за осъществяване на далекосъобщения чрез далекосъобщителни клетъчни мрежи от земна подвижна радиослужба по стандарт GSM 900 и/или 1800, и/или далекосъобщителни клетъчни мрежи от земна подвижна радиослужба по стандарт UMTS.

Чл. 4. Преносимост се осъществява за национално значими номера, отговарящи на изискванията на действащата нормативна уредба и предоставени за ползване съгласно издадените лицензии на операторите по чл. 3.

Чл. 5. Преносимостта не трябва да има отражение върху начина за номеронабиране.

Глава втора
ТЕХНИЧЕСКИ УСЛОВИЯ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕНОСИМОСТ

Чл. 6. За осъществяване на преносимост операторите по чл. 3 предприемат необходимите действия за осигуряване на: 1. възможност за пренасяне на ползваните от тях национално значими номера в мрежите от домейна на преносимост; 2. да приемат национално значими номера в собствените си мрежи; 3. да маршрутизират трафик без значение от произхода на повикванията към пренесени в рамките на домейна на преносимостта номера, отчитайки правата и задълженията по взаимно свързване.

Чл. 7. Техническите и програмните средства, използвани за преносимост, следва да позволяват функциониране на мрежите в съответствие с изискванията, заложени в издадените на операторите по чл. 3 индивидуални лицензии и приложимите стандарти, отнасящи се до преносимост.

Чл. 8.
(1) С оглед реализация на преносимостта операторите по чл. 3 гарантират възможността за използване в собствената им мрежа на краткосрочен метод съгласно приложение № 1 на функционалните спецификации.
(2) Допуска се използване и на дългосрочен метод съгласно приложение № 2 на функционалните спецификации. Въвеждането на този метод не следва да препятства взаимодействието между услугите, както и да влияе на качеството на предоставяните услуги.
(3) Оператори извън тези по чл. 3, от чиито мрежи се осъществяват повиквания към пренесени номера по чл. 4, могат да използват при маршрутизацията и дългосрочен метод съгласно приложение № 2.

Чл. 9.
(1) Задължението за маршрутизация на международни повиквания и повиквания от роуминг към пренесени номера е на първата мрежа от домейна на преносимост.
(2) В случай че международни повиквания и повиквания от роуминг се маршрутизират от мрежа извън домейна чрез метода в приложение № 2, тя има задължение за маршрутизацията.

Чл. 10. За реализация на негласови услуги се използва SRF функция.

Чл. 11. Всеки от операторите по чл. 3 има право да взима самостоятелно решения относно архитектурата на своята мрежа, мрежовите функции и вътрешните интерфейси за осигуряване на обслужването на пренесени номера при изпълнение на изискванията на нормативната уредба и тези спецификации.

Чл. 12. Техническите и програмните средства следва да дават възможност за лесно преминаване от един метод за осъществяване на маршрутизация към друг, посочени съответно в приложения № 1 и 2.

Глава трета
БАЗИ ДАННИ

Чл. 13. За осъществяване на преносимостта всеки от операторите по чл. 3 изгражда база данни в собствената си мрежа, която съдържа информация, даваща възможност за маршрутизация най-малко към пренесените в собствената му мрежа и от нея номера.

Чл. 14.
(1) Операторите по чл. 3 се задължават да предоставят пълната информация, необходима за осъществяване на маршрутизация на повиквания чрез методите от приложения № 1 и 2 на всички лицензирани оператори, използващи собствени бази данни за осъществяване на повиквания или транзит на трафик към пренесени номера.
(2) Предоставяната информация съдържа най-малко:
1. национално значимия номер, който е пренесен;
2. номер за направление към приемащата мрежа (network routing number), използван за целите на маршрутизацията;
3. мрежата на държателя на обхвата от номера;
4. даряващата мрежа;
5. датата и часа на активиране на достъпа в приемащата мрежа.
(3) Редът и начинът за обмен на информация от базите данни се договаря между всички оператори, използващи собствени бази данни.
(4) Предоставяната информация следва да бъде в еднакъв формат, договорен между операторите. При непостигане на договореност между операторите по отношение на формата Комисията за регулиране на съобщенията може да задължи операторите да използват определен формат, като се съобрази с изразените от операторите становища в процеса на договаряне.
(5) Сроковете за предоставяне на информацията между операторите следва да осигуряват възможност за осъществяване на повиквания при равни други условия независимо от мрежата, от която се осъществяват повикванията.
(6) Информацията, която се обменя между операторите по отношение реализация на преносимост на номерата, не може да бъде обявявана за търговска тайна от оператора, който я предоставя.

Чл. 15.
(1) (В сила от 01.07.2008 г.) Операторите по чл. 3 се задължават да поддържат наред със собствена база данни и обща информационна база данни за пренесени номера, която обслужва най-малко централизирания обмен на информация между мрежите.
(2) Изграждането, управлението, предоставяните от базата данни по ал. 1 услуги, интерфейсът за свързването й с базите данни по чл. 13 и разпределението на съответните разходи са предмет на договаряне между операторите по чл. 3, като се допуска участие и на заинтересовани оператори на мрежи извън домейна на преносимостта.

Глава четвърта
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ДАРЯВАЩАТА И ПРИЕМАЩАТА МРЕЖА

Чл. 16. Операторите на даряващата и приемащата мрежа ежегодно през септември информират Комисията за регулиране на съобщенията за пренесените от/във мрежите им номера.

Чл. 17.
(1) Операторът на даряващата мрежа, съответно държателят на обхвата от номера в случаите, в които са различни оператори, не могат да предоставят пренесен номер на друг абонат или потребител.
(2) Изключение от ал. 1 се допуска в случаите, в които абонат или потребител впоследствие се е отказал от предоставяните чрез номера услуги от оператора на приемащата мрежа. В този случай операторът на приемащата мрежа е задължен да уведоми държателя на обхвата на номера за отказа от предоставените услуги на абоната, съответно потребителя, в 10-дневен срок считано от настъпване на описаното обстоятелство.

Чл. 18. Операторите по чл. 3 имат задължение да информират специализираните органи за пренесените номера с оглед изпълнение на задълженията им, свързани с националната сигурност и обществения ред.

Чл. 19. Операторът на приемащата мрежа е длъжен да използва пренесен номер в съответствие с предназначението му, определено в Националния номерационен план, както и в съответствие с изискванията на Наредба № 16 за правилата за разпределение и процедурите по предоставяне за ползване, резервиране и отнемане на номера, адреси и имена и условията за ползване на номера и с лицензията на държателя на обхвата от номера.

Чл. 20. Операторът на приемащата мрежа следва да осигури равнопоставеност на абонатите или потребителите от една категория с пренесени и непренесени номера при ползване на услуги.

Чл. 21. При повиквания към пренесен номер викащият краен потребител е необходимо да бъде информиран по подходящ начин, че търсеният номер е пренесен.

Глава пета
ПРОЦЕДУРА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕНОСИМОСТ

Чл. 22. За осъществяване на преносимост абонат или потребител, заявил пренасяне на номер, както и участващите оператори осъществяват координирани и последователни действия, определени в процедурата по чл. 23, ал. 2 и общите условия за взаимоотношения с крайните потребители на операторите по чл. 3.

Чл. 23.
(1) Условията и редът за ползване на услугата "преносимост от абонати или потребители" се определят в общите условия на операторите по чл. 3 и са в съответствие с процедурата по ал. 2.
(2) За осъществяване на преносимост операторите по чл. 3 осъществяват действия въз основа на процедура, изготвена при спазване на принципите, регламентирани в тази глава.
(3) Процедурата по ал. 2 се изработва от операторите по чл. 3. При непостигане на съгласие между операторите по отношение на съдържанието на процедурата се взема предвид становището на Комисията за регулиране на съобщенията.

Чл. 24. Процедура по пренасяне на номерата се осъществява въз основа на заявка на абонат или потребител, подадена по образец само при оператора на приемащата мрежа или негов оправомощен дистрибутор или търговски партньор.

Чл. 25. В случай че абонат ползва повече от един номер, може да бъде заявено пренасянето на всички или на част от тях.

Чл. 26.
(1) Процедурата по чл. 23, ал. 2 включва действия на операторите на приемащата и даряващата мрежа, свързани с проверка на идентификацията на абонат или потребител и установяване на други обстоятелства, свързани с конкретен номер (договорни отношения, наличие на блокирана SIM карта и др.), обмен на информация във връзка с пренасянето на номер, активиране на достъпа от оператора на приемащата мрежа, деактивиране на достъпа от оператора на даряващата мрежа и актуализиране на базите данни по глава трета.
(2) При получаване на заявка от потребител, ползващ предплатен достъп, операторът на приемащата мрежа извършва проверка на идентификацията на линията на викащия (CLI check), за да установи дали при повикване от потребителя CLI съответства на посочения в заявката номер за пренасяне.
(3) Процедурата по чл. 23, ал. 2 гарантира изпълнението на задължения, свързани с националната сигурност и отбрана.

Чл. 27. Срокът за реализация на преносимост е не по-дълъг от 10 работни дни считано от подаване на заявката по чл. 24 и включва прозорец на преносимост не по-дълъг от 7 часа.

Чл. 28.
(1) Абонат, пожелал смяна на оператора на мрежата, следва да е заплатил всички изискуеми задължения към оператора на даряващата мрежа към момента на подаване на заявка за пренасяне на номерa.
(2) Абонат, пожелал смяна на оператора на мрежата, е длъжен да заплати и всички задължения към оператора на даряващата мрежа, станали изискуеми след подаване на заявката за пренасяне на номера.

Чл. 29. В случай на незаплащане на задължения по чл. 28, ал. 2 операторът на приемащата мрежа може да налага ограничения на ползване на услугата от абоната по реда, определен в процедурата по чл. 23, ал. 2 и общите си условия за взаимоотношения с крайните си потребители.

Глава шеста
ПРИНЦИПИ НА РАЗПЛАЩАНЕ

Раздел I
Принципи на разплащане между операторите и крайните потребители

Чл. 30.
(1) Операторът на приемащата мрежа може в ценоразписа си да определи еднократна потребителска цена за осъществяване на услугата преносимост в съответствие на изискванията на Закона за далекосъобщенията.
(2) Операторите определят потребителска цена за разговори към пренесени номера, еднаква с цената на повиквания към абонати или потребители с първично предоставени номера от получаващата мрежа, в зависимост от съответния тарифен план.

Раздел II
Принципи на разплащане между операторите

Чл. 31. Всеки оператор по чл. 3 поема разходите за промени в елементите и системите на мрежата си, произтичащи от осигуряването на преносимост.

Чл. 32. Цените за услуги между операторите във връзка с осъществяване на преносимост се определят в съответствие с изискванията на Закона за далекосъобщенията и следва да не водят до предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията и/или увреждане интересите на потребителите.

Чл. 33.
(1) Операторът на даряващата мрежа определя еднократна цена за административна услуга по пренасяне на номер, въз основа на която се осъществява разплащането между операторите на даряващата и получаващата мрежа.
(2) При определяне на цената по ал. 1 следва да се отчитат разходите за предоставяне на услугата, направени от оператора на даряващата мрежа при изпълнение на действията от процедурата за пренасяне на номер.

Чл. 34.
(1) Операторите по чл. 3 определят цена на трафичната услуга "транзит към пренесен номер", когато извършват услуги по пренасяне през мрежата си на входящи повиквания от други мрежи към първоначално или последващо пренесени от тяхната мрежа номера.
(2) Цената по ал. 1 се определя, като се отчитат разходите и цените за аналогични трафични услуги по взаимно свързване, с изключение на повиквания по чл. 9.
(3) Услугата по ал. 1 се заплаща от оператора на мрежата, от която произлиза повикването.
(4) Операторът на приемащата мрежа и операторът на мрежа, маршрутизираща повиквания по чл. 9, договарят помежду си начина на разпределение на приходите от международен трафик и трафик от роуминг, като отчитат отношението на цените за терминиране и транзит на национален трафик.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тези функционални спецификации:
1. "Пренесен национално значим номер" е MSISDN номерът от мобилна клетъчна мрежа, който е бил подложен на пренасяне от една в друга мобилна мрежа.
2. "Даряваща мрежа" е мрежата на абонамента, от която номерът се пренася в процеса на пренасяне. Тя може да е или да не е мрежата на държателя на обхвата от номера.
3. "Мрежа на държателя на обхвата от номера" е мрежата на оператора, на който Комисията за регулиране на съобщенията е предоставила номера от ННП, част от които е пренесеният номер.
4. "Приемаща мрежа" е мрежата, която приема номера вследствие процеса на пренасяне. Тази мрежа става мрежа на абонамента след завършване на процеса на пренасяне.
5. "Прозорец на преносимостта" е определеният период от време в процеса на пренасяне на номер от момента на активиране на достъпа на крайния потребител от оператора на приемащата мрежа до момента на актуализиране на базите данни на всички оператори с номера за направление към приемащата мрежа.
6. "Оператор на даряваща мрежа" е операторът, от чиято мрежа национално значимият номер се пренася в друга мрежа.
7. "Оператор на приемаща мрежа" е операторът, в чиято мрежа се пренася национално значим номер.
8. "Краткосрочен метод" е методът за реализация на преносимост, при който даряващата мрежа пренасочва трафика към пренесените номера. Методът дава възможност за осъществяване на повикване към пренесени номера до въвеждане на задължения за преносимост за всички оператори. Мрежите извън домейна на преносимост могат да осъществяват повиквания към такива номера без допълнителни технически средства.
9. "Дългосрочен метод" е методът за реализация на преносимостта, използван от оператори на фиксирани и мобилни далекосъобщителни мрежи, даващ възможност за директна маршрутизация на трафик към всички пренесени номера във фиксирани и мобилни мрежи.
10. "Домейн на преносимостта" са мрежите на операторите по чл. 3, в които се осъществява преносимост на номерата.
11. "SRF функция" е функция за препредаване на сигнализация за преносимост на номерата по сигнализация по общ канал SS7.
12. "Потребител" е физическото или юридическото лице, което ползва предплатени услуги.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Разпоредбата по чл. 15, ал. 1 влиза в сила от 1 юли 2008 г.

§ 3. В срок до 30.XI.2006 г. операторите следва да изготвят процедурата по чл. 23.

§ 4. В срок до 1.I.2007 г. операторите следва да въведат в общите си условия за взаимоотношения с потребителите правила относно реализирането на преносимостта на номера.

§ 5. В срок до 1.I.2007 г. операторите следва да изменят сключените между тях договори за взаимно свързване, като въведат съответните условия във връзка с осъществяване на преносимост на номерата.

§ 6. Считано от 1.I.2008 г. използването на дългосрочния метод съгласно приложение № 2 е задължително за операторите по чл. 3.

Функционалните спецификации за осъществяване на преносимост на номера на абонати на обществени мобилни далекосъобщителни мрежи са приети с Решение № 1629 от 3.VIII.2006 г. на Комисията за регулиране на съобщенията.

Приложение № 1
към чл. 8, ал. 1

Пренасочване на повикване към получаващата мрежа посредством принципите на маршрутизиране напред от даряващата мрежа

1. Даряващата мрежа приема входящо повикване. Тя открива, че виканият номер е пренесен в друга мрежа и прави търсене в база данни (DB), за да извлече необходимата информация за осъществяване на маршрутизация. След това тя пренасочва повикването напред към получаващата мрежа.
2. Опциите a1 и a2 са действащи, когато даряващата мрежа или няма пряка връзка с получаващата мрежа, или когато преносният капацитет на свързаността е по-малък от генерирания трафик.
3. Опцията b е действаща, когато даряващата и получаващата мрежа са пряко взаимно свързани.
4. В случай че за предшестващите я мрежи даряващата мрежа действа като мрежа "маршрутизираща напред", в своите рамки тя може да използва метода в приложение № 2.

Приложение 2
към чл. 8, ал. 2

Пренасочване на повикването съгласно принципите "търсене за всички повиквания"

1. Началната мрежа извършва търсене в базата данни за набрания номер и извлича информация за маршрутизация към получаващата мрежа. След това началната мрежа насочва повикването към получаващата мрежа пряко.
2. Началната мрежа насочва повикването към транзитна мрежа. Транзитната мрежа приема входящото повикване, извършва търсене в база данни за извличане на необходимата информация, след което насочват повикването към получаващата мрежа или пряко, или чрез друга транзитна мрежа. И сега кодът за направление индицира или само приемащата мрежа, или като опция - и точка за взаимно свързване.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив