Шестимата най-богати германци

21.09.2017 | 13:10
по статията работи: econ.bg
В Германия има общо 195 милиардера
Шестимата най-богати германци
Снимка: Дойче Веле

В Германия има общо 195 милиардера, по данни на списание "Bilanz". За първи път то публикува класация на най-богатите 1000 германци. Вижте кои заемат първите 6 места и как са натрупали богатството си.

Империята на Дитер Шварц

Богатството на 77-годишния основател на германската верига от супермаркети Лидл, която се е превърнала в глобален играч, се изчислява на 37 милиарда евро. Това прави Дитер Шварц най-богатия германец на всички времена. Първия си магазин той открива през 1970-те години в Лудвигсхафен, след което постепенно веригата експандира в цял свят. От тази година и в САЩ, където Лидл се конкурира с Уолмарт.

Фамилия Райман

Списание "Bilanz" нарежда на второ място фамилията Райман - със състояние от 30 милиарда евро. Тя притежава редица търговски марки, сред които козметичната серия за коса Wella, препаратите против акне Clearasil, обувките Jimmy Choo и много други. Дейността си фирмата започва още през 19-и век като химическа компания, а днес тя представлява конгломерат от фирми.

Георг Шефлер и Елизабет Шефлер-Туман

Те са собственици на групата Шефлер - един от големите доставчици за автомобилната промишленост. Елизабет Шефлер-Туман и синът й Георг държат и контролния пакет акции в германския производител на гуми Continental. Богатството им се оценява на около 25,5 милирада евро, което им отрежда третото място сред най-богатите германски фамилии.

Карл Албрехт и фамилия

Алди е сред най-мощните дискаунт вериги от супермаркети в Германия. Семейството на Карл Албрехт, който почина през 2014 година, ръководи южния клон на компанията (Aldi Süd). Със състояние от 23 милиарда евро фамилията се нарежда на четвърто място в класацията на списание "Bilanz". Не само в Германия Алди е един от основните конкуренти на Лидл.

Наследниците на Тео Албрехт

Наследниците на другия съосновател на Алди - Тео Албрехт - са притежатели на веригата Aldi Nord и участват в глобалните операции на концерна. Към него спада и веригата Trader Joe в САЩ. Състоянието им се оценява на 18,5 милиарда евро - пето място в класацията на най-богатите германски фамилии.

Сузане Клатен

Автомобилният гигант БМВ, фармацевтичната и химическа компания Алатана, производителят на карбонови продукти SGL - само три от перлите в короната на Сузане Клатен, дъщеря на някогашния най-голям акционер в БМВ Херберт Квант. Богатството ѝ се изчислява на 18,5 милиарда евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...