Явор Нотев: Адвокати вече издирват братя, сестри, братовчеди заради обезщетенията

08.11.2018 | 09:40
по статията работи: econ.bg
Специализирани кантори имат задача да се сдобиват с клиенти, за които научават от длъжностни лица, подчерта депутатът
Явор Нотев: Адвокати вече издирват братя, сестри, братовчеди заради обезщетенията
Снимка: БГНЕС

„Вече се заведоха искове от нарочно издирени от адвокати братя, сестри, братовчеди“, заяви в предаването „Преди всички“ Явор Нотев – зам.-председател на Народното събрание, относно решението на ВКС за разширяване на кръга лица, които могат да получат обезщетени при смърт на пътя. Това се отнася до лица, които през последните 5 години са претърпели вреди и не са заявили своята претенция, водейки се от досегашната практика, че нямат право на това. Сега те могат да заявят претенция и да получат много по-големи обезщетения, за които сега се говори, каза Нотев и предупреди:

„Специализирани кантори имат задача да се сдобиват, не съвсем лоялно, с клиенти. Проучват и намират такива случаи, за които те научават с помощта на длъжностни лица в сферата на здравеопазването, спешна помощ, от разследващи полицаи, от хора, които са нарочно назначени по определени райони, за да набавят клиенти – практики, които са в абсолютен разрез с етичните правила, упражнявани от професията. Не е тайна – вече се говори за т.нар. 9 адвокатски дружества. Напълно споделям, че грозните практики, които са свързани със случи с участието на такива кантори, трябва да застанат на общественото внимание, те трябва да се огласят, подобно на телефонните „ало измами“ и на други престъпни схеми, за да може обществото да бъде предпазено“.

Въвеждането на лимити за неимуществени щети при "Гражданската отговорност" ще се обсъжда днес в бюджетната комисия на парламента. Според депутата обаче не лимитите са решението, а почтеното упражняване на юридическата професия. Съдът е този, който трябва да си знае мястото и да изпълни своята задача и да отсъди справедливо, категоричен e Нотев и обясни, че критерият е да се обезщети по справедливост причинената вреда. По думите му обратните усилия са довели до сегашната криза.

„Не може да се обясни двойното, тройното увеличение на обезщетението, което се заплаща и то от едни определени състави на съда при явяването на едни определени адвокати. Винаги изниква на преден план огромно съмнение“, коментира депутатът. Той е категоричен, че тези 9 адвокатски дружества „не са си самодостатъчни“, което е по-опасното. По думите му този начин на практикуване на професията развращава и корумпира:

„Ако се акумулират едни средства, неправомерно получени и получени в разрез с общоприетите размери на обезщетенията, то е ясно, че голяма част от тях отиват за заплащане на „услугата“, за това, че някой те е насочил към определен случай, някой ти е помогнал да се сдобиеш с казуса и накрая някой ти е помогнал да вземеш несъразмерно голямо обезщетение от този обществен ресурс. Скандалът е многопластов и огромен“.

Според Нотев най-доброто, което можеше да се случи, е достигането до идеята за широко обществено обсъждане, преди да се вземе каквото и да е решение“. Нотев подчерта, че внасянето на законопроекта основателно е предизвикало реакцията на премиера:

„Поправката е внесена при разглеждането на вече внесен законопроект, който е преминал на първо четене и чиито текстове не засягат тази част от отношенията в застрахователното дело. Изведнъж се появява една поправка, която не е в контекста на смисъла, философията и целите на Закона за изменение на застрахователния кодекс. Някак изненадващо и от засада влизат текстове, които се вижда какъв обществен интерес засягат и в какъв размер. Реакцията на премиера, който призова своите депутати да не подкрепят внесената поправка, ми се струва своевременна, бърза и нужна за защита на обществения интерес реакция“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...