За какво харчат парите си туристите в Турция

17.10.2020 | 09:00
по статията работи: econ.bg
Средно разходите на турист са били 666 долара. Така в сравнение с 2018 г. средното потребление се е увеличило с 19 долара
За какво харчат парите си туристите в Турция
Снимка: Peika.bg

Главната дирекция на статистиката на Турция публикува данни за 2019 г., показващи разходите на чуждестранните туристи в местните курорти.

Статистиката за настоящата, изключително слаба за туристическата индустрия по целия свят, ще бъдат оповестени в началото на идната година, тъй като властите в Анкара удължиха сезона с месец – до 15 ноември.

Как и за какво харчат парите си чужденците, които почиват в Турция?

Според доклада през 2019 г. турски курорти са посетили 51,9 милиона туристи от цял свят. Общите разходи на всички чуждестранни туристи в страната за 2019 г. са 25,4 милиарда долара. От тях почти една трета (9,2 милиарда долара) са изразходвани за закупуване на групови пътувания.

Средно разходите на турист са били 666 долара. Така в сравнение с 2018 г. средното потребление се е увеличило с 19 долара.

Чужденците са похарчили 6 милиарда 757 милиона долара за храна извън хотелите. 3 милиарда 921 милиона долара - за закупуване на дрехи и обувки. 

4 милиарда 607 милиона бяха похарчени за самолетни билети за тези туристи, които избраха да не купуват групово пътуване. За жилища под наем туристите, дошли в Турция неорганизирано, са платили 3 милиарда 621 милиона долара. Туристите са похарчили до 1 милиард 345 милиона долара за сувенири.

Над милиард долара са платени от чуждестранни туристи за предоставяне на медицинска помощ в турските болници.

На свой ред турските граждани също харчат пари, когато пътуват в чужбина. През 2019 г. 9,7 милиона турци са пътували в чужбина. Средният разход на турски турист в чужбина е бил 456 долара, а турците са похарчили общо 4 милиарда 400 милиона долара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....