1000 пъти по-бърза безжична връзка? Напълно реалистично!

18.03.2014 | 13:17
по статията работи: Георги Георгиев
Как миниатюрен стартъп обещава да предизвика революция в мобилния ви интернет
1000 пъти по-бърза безжична връзка? Напълно реалистично!
Снимка: Artemis

pCell е иновационна безжична технология, която може да изпрати в историята ситуации, в която качеството на мобилната ви връзка пада драстично на определени места градовете или по време на събирания на големи групи хора като концерти, спортни събития или конференции.

Използването на pCell ще направи мобилната връзка толкова качествена, че за мнозина тя би се превърнала в много добра алтернатива домашния им широколентов интернет, пише „Бизнес инсайдър“.

Вероятно ще си помислите, че подобна революционна технология ще дойде от някой голям инфраструктурен гигант или телеком. Всъщност проектът е на малката стартъп компания Artemis Research, създадена едва преди три години в Пало Алто - родното място на друга иновативнен гигант - Google.

Неговите създатели обаче твърдят, че „ще преоткрият безжичния интернет“.Ако го направят, току виж постигнали славата и успеха на видните си съграждани Лари Пейдж и Сергей Брин.

Първите потребители, които ще получат достъп до pCell услугата, ще бъдат жителите на Сан Франциско. Там Artemis работят с все още неназован партньор, който ще демонстрира как pWaves може да бъде разположен на мащабна площ с много по-малко средства от традиционните клетъчни кули.

Ето как работи pCell:

Това устройство се нарича pWave. Мислете за него като за клетъчна кула, но с размерите на Wi-Fi рутер. Устройството изразходва много по-малко енергия от стандартната кула и може да се монтира буквално навсякъде.

164188

Източник: Artemis

Долу на лявата схема  виждаме идеално разположени клетъчни кули. Те са на достатъчно разстояние една от друга, че да не си пречат, но достатъчно близко, че да не губите обхват между тях. В средата виждаме как изглежда този идеален модел в реалния свят. Покритието не е идеално навсякъде. В дясно пък е схема на покритието, което pCell ще осигурява.

164187

Източник: Artemis

Екипът на Artemis е създал своя pWaves така, че да се възползва от сблъскващите се радиовълни, вместо да ги избягва. Тъй като устройствата са достатъчно малки, че да да се поставят практически навсякъде, те могат да покрият целия град.

164189

Източник: Artemis

Софтуерът зад проекта комбинира радиовълните, пристигащи от околните pWaves, така че да ви предостави мощност, еквивалентна на тази на персонална клетъчна кула. Оттам идва и името на проекта – pCell (от personal cell - персонална клетка). Така вместо да споделяте една единична кула с останалите потребители около вас, вие ще имате усещането за максимален капацитет на ваше разположение.

164186

Източник: Artemis

За да направят проекта привлекателен за всички потенциални партньори – в това число и Google и Apple, Artemis са създали pCell така, че да работи с всички съществуващи LTE устройства. Ще можете да работите по цял ден в област с pCell достъп и след това да се върнете към стандартната 4G връзка на места, на които клетките на системата още не са разположени.

Оцени статията:
4.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...