НЕК ще има блокираща квота в АЕЦ "Белене"

07.12.2018 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Прогнозата е инвеститорът да е избран до края на следващата година и да започне изграждането на проектната компания
НЕК ще има блокираща квота в АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания ще участва с блокираща квота в целия процес по изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи по време на изслушването си Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова. 

"Държавата ще участва с всичките механизми и контролни и регулаторни, ще участваме и с участие в блокираща квота, което ще ни даде възможност да контролираме целия този процес и държавата ще присъства там от процеса по реализация до финала на експлоатацията на тази нова ядрена мощност. За блокираща квота се смята такова участие, което е 34 процента участие, съответно от капитала или такова участие, което дава възможност на съответния акционер да участва и да взима решения, които са от изключителна важност и са от компетентността на общото събрание", коментира министър Петкова.

В представената процедура по избор на стратегически инвеститор и за изграждане на АЕЦ "Белене" и възможности за структуриране на проекта Петкова представи план, който предвижда изграждането на атомната централа за около 8 години и за около 9 милиарда евро.

Прогнозата е инвеститорът да е избран до края на следващата година и да започне изграждането на проектната компания.

Енергийният министър отново потвърди, че има три корпорации, които писмено са заявили интерес - корейска, китайска и френска, а блокиращата квота ще е гарант за защита на българския интерес.

От БСП и ДПС се изказаха с редица критики по предложената процедура. Според БСП блокиращата квота може да препъне инвеститорския интерес. Заместник-председателят на Енергийната парламентарна комисия Таско Ерменков посочи:

"Ние не правим проекта по инвестиционно интересен, за да може инвеститорът да дойде и да каже: "Аз имам интерес тука да го направя, защото и държавата е ангажирана," ние го правим още по неинтересен за инвеститора, защото му казваме: "Ти ще дадеш твоите пари, ама ние ще ти диктуваме какво да правиш с тази блокираща квота".

Рамадан Аталай от ДПС, член на енергийната комисия коментира от своя страна.

"Непоследователната позиция при вас все още продължава. НЕК ако влезе в тази компания не е ясно как и по какъв начин ще изкупи енергията".

От "Обединени патриоти" имаше противоречиви изказвания, но като цяло се обединиха около тезата, че проектът е необходим за страната ни.

"Днес е един много добър ден за българската енергетика, казано принципно изобщо, остават ни два хиляда мегаватови реактора, за които имаме все пак някакъв живот, който макар и да се удължава, в един момент ще трябва да ги затворим. Ние ще се озовем в ситуация, ако не довършим АЕЦ "Белене", ще се отзовем в ситуация да нямаме евтин ядрен ток", заяви депутатът Калин Поповски.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...