Лошата реколта на пшеница по света доведе до рекордни цени у нас

12.07.2012 | 11:07
по статията работи: Теодора Пенева
Засега не се очаква поскъпване на хляба
Лошата реколта на пшеница по света доведе до рекордни цени у нас

Цената на пшеницата у нас достигна най-високото си ниво от години насам – 420 лева за тон. Това съобщи днес председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов пред bTV.

По думите му добивите в Добричко са намалели с 20% на годишна база, но зърното е със 100 лева по-скъпо. За първи път цената му достига такова ниво по време на жътва.

Според Жендов обаче това ще е временно и в следващите месеци пшеницата ще поевтинее. Възможно е цената ѝ пак да се нормализира през месеците февруари-март 2013 г., прогнозира той.

Причината за поскъпването е лошата реколта в световен мащаб. Пропадналите посеви в Украйна, Румъния и Русия вдигат цената всеки ден. Борсовите анализатори също отчитат пик на пазара.

"Това са зърнопроизводители, които са ожънали реколтата и гледат веднага да я продадат, очаквайки, може би, понижение на цената", смята Васил Симов от Софийската стокова борса.

На тези цени родното жито отива за износ, признават зърнопроизводителите. А хлебопроизводителите поне засега обещават разумни цени без изненадващи скокове. Но пшеницата от новата реколта ще влезе в мелниците едва през септември тази година.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че в област Добрич са ожънати близо 43% от площите, засети с пшеница, пише в. „Класа“. Средният добив в най-големия зърнопроизводителен район на страната засега достига 454 кг. Прибраната реколта в региона надхвърля 215 000 тона.

Зърнената реколта от 2012 г. е най-добрата от 20 години насам като качество на прибраните ечемик и пшеница. Количеството ѝ е като това на миналогодишната реколта, информира Найденов преди няколко дни. Лабораторно е доказано съдържание на глутен от 25-30 единици, което е "отлична предпоставка за качествен хляб".

С други думи, можем да очакваме, че тази година хлябът, който ядем, ще е без изкуствени примеси и добавки, които се слагат при лоша реколта на суровината. Местните зърнопроизводители потвърдиха данните за съдържанието на глутен. Обичайно този основен за качеството на хляба показател достига 20-23 единици, обясни Кирил Жендов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...