1277 варненци са заявили пред НАП, че напускат страната през 2013 г.

11.12.2012 | 15:51
по статията работи: Петя Бързилска
Ако напускаме България за повече от 183 дни, не плащаме здравни вноски. Трябва обаче да го заявим пред НАП
1277 варненци са заявили пред НАП, че напускат страната през 2013 г.

От началото на 2012 г. до момента 1277 варненци са подали заявления за напускане на страната в офиса на териториалната дирекция към Националната агенция за приходите във Варна. По този начин хората се освобождават от заплащането на здравноосигурителни вноски у нас.

Освободени от заплащането на здравноосигурителни вноски касае различни категории лица и съответно може да бъде приложено за различни периоди от време.

Един от най-често срещаните начини за освобождаване от плащането на здравни осигуровки е прилагането на освобождаване по реда на чл.40а от Закона за здравно осигуряване (ЗЗО).

Съгласно този ред  „българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.

Лицата могат да не заплащат здравноосигурителни  вноски, ако отговарят едновременно на следните условия:

  • Да са български граждани които са длъжни да внасят сами за себе си здравноосигурителни вноски;
  • Да пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година;
  • Преди да напуснат страната са подали заявление до НАП.

Ако лицата са пропуснали да подадат заявлението преди заминаването си в чужбина, могат да сторят това в рамките на оставащите 3 седмици до края на 2012 г.  За целта те трябва лично или по пощата, или чрез упълномощено лице (без изискване пълномощното да е нотариално заверено) да подадат едновременно заявление и декларация, съобщават от НАП Варна.

При завръщането си в страната тези лица следва да подадат заявление за завръщането си в НАП и ако  отговарят на всички условия, ще бъдат освободени от дължимите от тях здравни вноски. Това са задължения за периода от 2005 г. за напред.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....