Отпускане на целева помощ за отопление

 

Право на достъп до целеви помощи за отопление имат лицата и семействата, които се отопляват с електроенергия или топлоенергия, при положение, че доходът им за предходния месец е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление. Той се определя на базата на гарантирания минимален доход, коригиран с определени коефициенти. Лицата и семействата отопляващи се с твърдо гориво получават помощта при условие, че средномесечният им доход за предходните шест месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията по чл. 10 и чл. 11 от ППЗСП. Месечният размер на помощта за отопление с електроенергия и топлоенергия се определя на база левовата равностойност на 450кВтч дневна и 150 кВтч нощна електроенергия, по действащи цени на електроенергията в началото на отоплителния сезон. Месечният размер на помощта за отопление с твърдо гориво се определя на база левовата равностойност на 1.2 тона брикети за целия отоплителен сезон, при усреднена за страната крайна продажна цена.

  • Подава се молба-декларация по образец – приложение №1 от Наредба №5 до дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес. В нея задължително се декларира вида на ползваното отопление. За отопление с електроенергия и топлоенергия декларацията се подава от 1 ноември до 31 март, а за отопление с твърдо гориво – от 15 май до 31 август, като срокът може да бъде удължен при констатирани проблеми от социален, семеен, битов или здравен характер;
  • Прилагат се документи за доходи от трудови и/или приравнени на тях правоотношения, извършване на услуги с личен труд, дейности в областта на селското, горското и водното стопанство, стипендии;
  • Прилага се медицинско удостоверение, протокол от ЛКК, експертно решение от ТЕЛК, НЕЛК или РЕЛКК;
  • Прилагат се други документи изисквани от до дирекция "Социално подпомагане";

Въз основа на молбата се изготвя социален доклад по образец, на основата на който директорът на дирекция "Социално подпомагане" издава заповед.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Гергана Кръжева 17.10.2013 | 09:43
как се изчислява по коефицент дохода даите пример например за тричленно семеиство с дете на 14 години,единия родител е с телк 62% втора група безработен пенсията му за периода от шест месеца назад е 610 лв.,детските са 210лв. и другия родител е безработен от две години но през последните шест месеца е работил по заместване два месеца и половина на мининална заплата 310лв.и двамата имат регистрации в бурото по труда жилището е двустаино собствено дали ще попаднем с тези минимални доходи съпругът които е с тази малка пенсия дава 80лв.за лекарства всеки месец Моля ви за отговор предварително ви благодаря.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив