Резервоарът гълта 15 лева повече

07.04.2021 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Бензинът с 15% нагоре от началото на годината, газта - с 23 на сто
Резервоарът гълта 15 лева повече
Снимка: под лиценза на creative commons

С 15 лева повече излиза пълненото на резервоара с бензин в момента спрямо началото на годината.

Това показват изчисления на „Телеграф“ на база данни за цените на горивата от 1 януари досега.

В момента, за да заредим догоре резервоар от 55 литра са ни необходими 115 лева, а в началото на годината сме плащали общо 100 лева. Причината е скокът на цената на бензина с близо 15 на сто. Така, ако на 1 януари сме зареждали гориво срещу 1,82 лева за литър, то в момента е 2,09 лева или 27 ст. по-скъпо. Дизелът също е скочил като в момента се продава средно по 2,08 лева за литър, а в началото на годината е бил 1,82 лева, колкото е струвал и бензинът.

Ръст

Най-голямо увеличение има при цената на газта. При нея скокът е с 22,7 на сто или 20 ст. за литър. В момента пропан бутанът се продава за 1,08 лева, а в началото на годината се е наливал срещу 88 ст. Въпреки поскъпването му той остава изгодната алтернатива за собствениците на коли, които разполагат с газова уредба. За пълнене на бутилка от 45 литра са необходими около 43 лева. Разликата в обема на бутилката и литрите гориво е заради това, че специалистите съветват тези резервоари да не се пълнят догоре.

Причината за поскъпването на горивата е ръста на цените на петрола. В началото на годината черното злато се е продавало за 51 долара за барел, а към средата на март стигна 68 долара. Към момента цената му е около 63 долара за барел, което е с 23,5 на сто повече от стойността му в началото на годината.

Празници

Ако се запази добива на петрол, както е в момента, не се очакват сериозни промени в цените на петролните продукти около Великденските празници у нас, коментира Светослав Бачев от Българската петролна и газова асоциация пред „Телеграф“. Той посочи, че ще има колебания в рамките на най-много 1-2 ст. По думите му цената на петрола в известен смисъл беше леко надценена заради очакванията да се отворят границите и пътуванията да стартират.

За това и черното злато достигна 68 долара за барел. Отражение върху стойността на петрола би имало само увеличение на добива на шистов петрол в Америка, но засега няма такова решение. При цени на черното злато над 45 долара, компаниите, които добиват шистов петрол са на печалба.

Преди дни Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, изразиха нарастващо доверие в глобалното икономическо възстановяване и постигнаха споразумение за постепенно увеличение на добива на петрол през следващите месеци.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...