Учредиха асоциация на розопроизводителите

25.05.2019 | 10:40
по статията работи: econ.bg
Председателят на асоциацията посочи, че в нея могат да членуват както големите, така и по-малките розопроизводители
Учредиха асоциация на розопроизводителите
Снимка: под лиценза на creative commons

В Карлово беше учредена национална асоциация на розопроизводителите. Основната ѝ цел е да обедини всички производители на розов цвят в страната и отрасъла да излезе от сивия сектор.

Председателят на асоциацията посочи, че в нея могат да членуват както големите, така и по-малките розопроизводители.

Христо Николов - председател на Професионална асоциация на розопроизводителите: Идеята е да се обединим, да сме представители на истинските розопроизводители в България... това е най-важното, от там на нататък да работим с институциите, за да договорим коректно и справедливо субсидиране на бранша и трябва да бъдем медиатор в отношенията с преработвателите.В момента най-големия проблем пред розопроизводителите е недостигът с работната ръка. Те посочиха, че много от цвета остава необран, защото няма достатъчно берачи. 

Станимир Богданов - розопроизводител от Карлово: На това поле идват хора от Казанлъшко, тъй като там все още тези дни започват да берат, там просто закъсняват във времето...Производителите посочиха, че тази година има силна заболеваемост от болестта ръжда по розовите насаждения и това ще се намали добивите с около 30%.

Станимир Богданов: Тази зима беше много мека и в такива случаи е много ползотворно да се правят зимни пръскания. Такива средствата се предоставят на овощарите.Пред държавата розопроизводителите ще настояват за финансово подпомагане на биопроизводителите и за субсидиране на база произведена и реализирана продукция. Изкупната цена за килограм розов цвят към момента е 2.50 лева. Очакванията са, че цената ще се задържи до края на кампанията, тъй като добивите ще бъдат значително по-малки в сравнение с миналата година.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...