3000 фирми укрили обороти

17.04.2012 | 10:26
по статията работи: Ралица Стоянова
Това сочи първият анализ на данните след свързването на касовите апарати на търговците с приходната агенция
3000 фирми укрили обороти
Снимка: Sxc.hu

Oколо 3000 компании са отчели по-нисък оборот от средния в такъв тип икономически браншове. Това сочи първият анализ на данните след свързването на касовите апарати на търговците с приходната агенция. Това съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от Агенция "Фокус".

Нарушителите са предимно търговци на дребно и от различни браншове. Има и примери на необосновано високи обороти, които пораждат съмнение за злоупотреби с ДДС.

"Системата позволява да се провери кое данъчно поведение е нетипично, за да може НАП да концентрира ресурса си и правилно да извършва контролната си дейност. Средният оборот на бранш се определя с макроикономически данни от всяка една индивидуална компания”, обясни Бъчваров. Той каза още, че агенцията има поне три източника на информация за оборотите на обектите и по този начин се формират средни величини, отклоненията от които повод за проверка. След като вече има свързани фискални устройства, приходната агенция ще започне по–активно да използва тази информация в дигитален вариант, каза говорителят ѝ.

100% от касовите апарати имат дистанционна връзка с Националната агенция за приходите (НАП). В последните две седмици, инспекторите на НАП са направили проверки и са установени едва 17 нарушения, съобщи Бъчваров.

Глобата за несвързан с НАП касов апарат е 500 лева, при повторно нарушение - 10 000 лева, а при трето – затваряне на обекта.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...