1200 евро подарък в Германия: кой и как може да ги получи

20.08.2020 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Във вторник, 18 август, в Германия заработи нов сайт: Pilotprjet Grundeinkommen (в превод: Пилотен проект за безусловен базов доход). На тази уебстраница човек може да кандидатства за безусловен базов доход в размер на 1200 евро месечно
1200 евро подарък в Германия: кой и как може да ги получи
Снимка: под лиценза на creative commons

1200 евро месечен безусловен базов доход в продължение на три години: в Германия стартира социален експеримент, който е уникален в много отношения. Кой и как може да кандидатства за тези пари обобщава "Дойче веле".

Във вторник, 18 август, в Германия заработи нов сайт: Pilotprjet Grundeinkommen (в превод: Пилотен проект за безусловен базов доход). На тази уебстраница човек може да кандидатства за безусловен базов доход в размер на 1200 евро месечно, който ще бъде изплащан в продължение на три години. Само в първия час от стартирането на регистрациите бяха подадени вече 20 000 заявки за участие в експеримента. Финален срок за кандидатстване е 10 ноември 2020. Ако обаче преди тази дата се съберат 1 милион кандидати, подаването на заявки за участие ще бъде прекратено.

В него ще бъдат включени 1500 души. Но едва 120 от тях ще имат щастието да получават по 1200 евро на месец. Останалите 1380 участници ще бъдат включени в т.нар. база за сравнение. Така ще може бъде установено какво влияние оказва безусловният базов доход върху пазара на труда. Тези 1380 участници няма да получават по 1200 евро месечно, а само символично възнаграждение. В определен момент обаче те биха могли да заемат мястото на някого от първата група, в която се получава безусловният базов доход.

Какви са условията?

Сумата от 1200 евро не се облага с данъци и не е обвързана с никакви сложни правила. Единствените условия за участие в експеримента са: кандидатите да са навършили 18 години, да живеят в Германия и в рамките на трите години да отговорят на въпросите на общо седем анкети, всяка от които ще им отнема около 25 минути. Ако не участват в анкетите, парите няма да бъдат изплащани. Доходите, социалното положение или образователното ниво на участниците не играят никаква роля. 

За трите години всеки участник в социалния експеримент ще получи общо 43 200 евро. На година се падат по 14 400 евро. Тази сума не е избрана случайно. Тя надвишава леко прага на бедността, определен от Федералната статистическа служба, който възлиза на 13 600 евро на година. 

Германският проект е уникален в много отношения. Първо: защото се финансира не от държавния бюджет, а от краудфъндинг-кампания. Необходимите средства за изплащането на сумите ще бъдат осигурени от дарения на близо 140 000 души.

Второ: в изследването участват две известни научни организации - Германският институт за икономически изследвания (DIW) и институтът "Макс Планк". Част от проекта е и организацията "Моят базов доход", която лобира за идеята от 2014 година насам.

Трето: експериментът не е насочен към лица, нуждаещи се от помощ. В него ще бъдат включени представители на всички социални сфери - от служители до безработни, от пенсионери до самонаети лица, от социално слаби до богати.

Експериментът ще започне през 2021 година и ще продължи до 2024. Участниците в него ще трябва да докладват за това как безусловният базов доход се отразява на делника им, здравето им, работата им и живота им като цяло. Интересно е да се разбере и как "подаръкът от 1200 евро месечно" се отразява на хормона на стреса в човешкия организъм.

Идеята за безусловен базов доход не е нова

Финландското правителство вече проведе подобен експеримент - през 2017 и 2018 година. Тогава то раздаваше по 560 евро на месец на 2000 случайно избрани дълготрайно безработни. Заключението е, че сигурният доход се отразява добре на психиката, само че положителните ефекти върху работния пазар не бяха категорични потвърдени.

В Берлин стартираха съвсем различен експеримент - т.нар. "солидарен базов доход". В рамките на този проект до 1000 безработни могат да бъдат ангажирани към общински работодатели - например в детски градини, в местния транспорт или в строителството. В замяна те получават минимална работна заплата.

Идеята за въвеждане на безусловен базов доход се обсъжда от десетилетия. Тя може да бъде представена накратко така: държавата превежда една твърда сума месечно на всички свои граждани без значение от техните финансови възможности и, преди всичко, без да трябва да вършат нещо в замяна.

50% от германците искат безусловен базов доход

Това ли е пътят към едно справедливо общество, в което никой не се тревожи за задоволяването на основните си нужди? Или безусловният доход е просто един блян, който в действителност се оказва твърде скъп и ще направи хората по-мързеливи?

В споровете по темата обаче се откроява един сериозен дефицит - научната обосновка. Сега социалният проект, стартиращ в Германия, има за цел да промени това и да анализира как безусловният базов доход влияе на работния пазар, дали след въвеждането му хората ще напуснат работното си място, дали ще започнат собствен бизнес или ще минат на намалено работно време. Затова и експериментът в Германия ще трае цели три години. 

Според проучване на Германския институт за икономически изследвания, 50% от германците подкрепят идеята за въвеждане на безусловен базов доход. Най-сериозна подкрепа идеята среща сред младите, добре образованите, политически ляво ориентираните и икономически уязвимите. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...