2504 лв. нужни на четиричленно семейство за нормален живот, изчислиха синдикатите

28.07.2020 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Нормален живот четиричленно домакинство, състоящо се от двама възрастни и две деца, трябва да има доход от 2504 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за юни 2020 година
2504 лв. нужни на четиричленно семейство за нормален живот, изчислиха синдикатите
Снимка: под лиценза на creative commons

Нормален живот четиричленно домакинство, състоящо се от двама възрастни и две деца, трябва да има доход от 2504 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за юни 2020 година.

Данните бяха представени на пресконференция днес от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Иванова и от директора на института Любен Томев.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно.

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Общо 67 процента са домакинствата, които са с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, след като през същия период на 2018 година са 71,5 на сто, а 2019 година са 71 процента. Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота.

28,5 от домакинствата са с общ доход на човек до 363 лева, което е официалната линия на бедност за 2020 година. Това са близо 2 млн.65 хиляди души. Отчита се леко намаление на делът на бедните домакинства спрямо същия период на предходната година, когато са представлявали 30 процента, но се запазва на високи нива.

38, 5 процента от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедността до необходимите средства за живот. Това са около 2 млн. 778 хиляди души . Тази група също отчита движение надолу, след като през същия период на миналата година представляваше 41 процента.

33 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот - 626 лева. В групата се очертава положителна тенденция при нарастване на обхвата, който вече надхвърля дела на бедните домакинства.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...