Мезетата за Коледа - по-скъпи и от вносно месо

09.12.2021 | 12:05
по статията работи: econ.bg
Заради недостиг на българско свинско в преработката се влага предимно месо от Испания, Германия и Дания
Мезетата за Коледа - по-скъпи и от вносно месо
Снимка: под лиценза на creative commons

Мезетата за Коледа – от вносно месо. Заради недостиг на българско свинско, почти всички колбаси по витрините са с месо от Германия, Испания и Дания. В същото време цените на месните продукти на щанда тръгват нагоре. Колко ще струват мезетата и пържолите по Коледа, както и какво показват проверките на контролните органи в търговската мрежа за месо – провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по Нова телевизия.

Още от октомври цените на колбасите тръгнаха нагоре. Заради по-високите разходи за месопреработвателите кренвиршите, шунката и саламите поскъпнаха с между 10 и 15% на щанда. По всичко личи, че по време на коледния пазар ще има и нови ръстове.

Колбасите, които консумираме са предимно от вносно месо. Заради недостиг на българско свинско в преработката се влага предимно месо от Испания, Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Българското месо на нашия пазар задоволява едва около 40% от потреблението на свинско и е основно за прясна консумация.

Още преди празничното пазаруване да е започнало, Мартин Цеков вече е готов с менюто за коледната трапеза. Когато избира пържолите и мезетата за празниците, залага на родното. „За мен е важно месото да е българско. Смятам, че е по-качествено и че е истинско”, казва той.

Интересът към българското на щанда отчитат и търговците в месарските магазини. „Българското месо се търси постоянно. Нашите клиенти го предпочитат”, коментира Десислава  Тодорова - търговец на месо.

През последните години обаче почти всички колбаси, които достигат до трапезата ни, са от вносно месо. Причината е, че произведените у нас количества свинско не достигат, обясняват преработвателите.

„Не е тайна, че никога не ни е стигало българското месо – особено свинското и говеждото. Затова се налага 40% от месото, което ползваме да е от български производители и 60%  да добиваме от ЕС. Нашето българско месо стига само за прясна консумация – за транжорни и за пресните витрини”, казва Атанас Урдажнов от Асоциацията на месопреработвателите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...