Адвокати настояват свободните професии да бъдат подпомогнати наравно с бизнеса

25.03.2020 | 17:25
по статията работи: econ.bg
"Обединение на свободните адвокати" настоява да им бъде осигурено пропорционално, съразмерно и равно третиране с останалите предприятия, за които вече бяха обявени мерки за подпомагане
Адвокати настояват свободните професии да бъдат подпомогнати наравно с бизнеса
Снимка: под лиценза на creative commons

"Обединение на свободните адвокати" отправи призив към правителството и депутатите да защитят правата и интересите на българските адвокати, но и на всички онези, които упражняват свободни професии и са засегнати от кризата с разпространението на коронавируса. Сдружението настоява да им бъде осигурено пропорционално, съразмерно и равно третиране с останалите предприятия, за които вече бяха обявени мерки за подпомагане.

"Ние принудително затворихме канторите си, за да не се срещаме с нашите клиенти и да не се разпространява заразата. По същите причини и те не искат да се срещат с нас, а вече не ни търсят и дистанционно, тъй като са достатъчно заети със своите битови и икономически проблеми. В подобни ситуации хората оставят на последно място юридическите въпроси", посочват в отворено писмо "Обединение на свободните адвокати".

"Бизнесът изнемогва, а когато това се случи, спират и договорите, и преговорите и оборотът на юридически документи въобще. Съдилищата затвориха и на практика съдебни заседания не се провеждат", пишат юристите.

Макар че нямат постоянни доходи, за времето на извънредното положение те припомнят, че също дължат наем, режийни, осигуровки, заплати и осигуровки на служителите, данък върху тези заплати и други плащания към бюджета.

"За нас остава непонятно защо в тази извънредна ситуация държавата прави разлика между работниците и служителите, работещи по трудови договори, и самонаетите лица, упражняващи свободни професии или простиращи труда си по граждански договори за предоставяне на услуги", обобщават адвокатите.

Те са на мнение, че мерките за подпомагане и компенсиране на икономическите последици от извънредното положение, трябва да бъдат еднакви не само за предприятия, фирми и бизнеса, но и за самоосигуряващите се лица.

Група адвокати от Софийската адвокатска колегия предложиха конкретни мерки по изложения проблем в писмо, адресирано от адв. Стефан Марчев до Народното събрание и правителството, но при обсъжданията в Правна комисия тези предложения бяха игнорирани, въпреки тяхната умереност и съразмерност, чрез въвеждане на временни облекчения за самонаетите с изменение в Кодекса за социално осигуряване.

Настояваме тези от нас, които работим като самонаети лица или сме работодатели на лица на трудов договор да бъдем третирани еднакво с останалите предприятия, като получим същата помощ и подкрепа и за същия период, както бизнеса в засегнатите отрасли, а всички адвокати да бъдем освободени от задължението за внасяне на осигуровки за периода на извънредно положение и в рамките на три месеца след преустановяването му.

Юристите изброяват и 4 мерки, които настояват да бъдат обсъдени и приети в допълнение към вече обявените от правителството икономически мерки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...