Близо 30% от покупките на имоти в Пловдив вече са с инвестиционна цел, показва анализ

01.04.2019 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Покупките на жилища с инвестиционна цел в Пловдив от началото на годината надвишават с 30% всички сделки. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Имотека", като повишението спрямо първото тримесечие е с около 10%
Близо 30% от покупките на имоти в Пловдив вече са с инвестиционна цел, показва анализ
Снимка: БГНЕС

Покупките на жилища с инвестиционна цел в Пловдив от началото на годината надвишават с 30% всички сделки. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Имотека", като повишението спрямо първото тримесечие е с около 10%.

Компанията, която отвори офис в Пловдив, анализира, че още през 2018 г. в постоянно развиващият се икономически град има интерес към покупка на имоти с инвестиционна цел, като той е провокиран и от прогнозирания тогава засилен туристически поток заради това, че Пловдив е Европейска столица на културата 2019.

Най-голямо е търсенето на имоти в центъра на града - както за живеене, така и за инвестиция, като интересът е към двустайни жилища заради по-лесното им даване под наем. Атрактивен е и районът около медицинския университет заради високата доходност от имотите там, като изчисленията на компанията показват, че възвръщаемостта на инвестиция там може да достигне 10%. Профилът на клиентите, част от които чуждестранни студенти, и засиленият интерес в района позволяват реализирането на жилищата при по-високи наемни цени, посочва Мариета Гаргова, регионален мениджър на компанията.

Тя отчита, че в момента на пазара има леко разминаване между търсенето и предлагането - запитванията за готови жилища надвишават предлаганите имоти на пазара, което налага купувачите да избират между такива в строеж, за които да изчакат, или покупка на имот в стара сграда, което изисква инвестиция в ремонт.

Над 50% от предлаганите жилища в момента са ново строителство, посочват от компанията. През изминалата година е започнало строителството, в резултат на което на пазара ще излязат общо 1846 жилища.

"Недостигът на готови имоти и ръстът в цените, който наблюдавахме през 2018 г., подсилиха увереността на собствениците, което ги прави все по-рядко склонни на отстъпки в цената. От началото на годината малко под 30% от сделките са осъществени след коментар в офертната цена при 45% за същия период на 2018 г.", уточнява Мариета Гаргова, цитирана от компанията си.

Във времето за реализиране на продажбите се отличават два периода – малко над 1/3 от имотите откриват купувач от 1 до 3 месеца. Почти същият е и делът на тези, които се реализират в рамките на по-малко от 1 месец. Значително намаляват обявите, престояли на пазара повече от година – от 20% през 2018 г. те вече представляват едва 6%. Предоговаряне на цената с между 1000 и 5 хил. евро се наблюдава при 17% от осъществените покупко-продажби.

Експертите на компанията посочват, че цените на жилищата от началото на 2019 г. са стабилни. На годишна база поскъпването е около 10%. Ръстът е по-силно изразен при старото строителство. Повишението на цените се обуславя от засиленото търсене на готови имоти, които могат да се отдават под наем дългосрочно или краткосрочно чрез различни онлайн платформи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...