Еврозоната излиза от тунела

27.06.2013 | 16:25
по статията работи: Ралица Стоянова
Валутният съюз ще отчете негативен ръст през второто тримесечие, но ще навлезе в зоната на растежа в края на годината, прогнозират анализатори
Еврозоната излиза от тунела

Еврозоната ще отчете негативен ръст през второто тримесечие, но ще навлезе в зоната на растежа през четвъртото тримесечие. Това прогнозират анализаторите от "Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ).  

"За 2014 г. може да се очаква среден ръст между 1% и 1.5% и по този начин допълнително възстановяване на икономиката”, оптимистично коментира Валентин Хофщетер, ръководител на “Анализи на облигационните и валутни пазари” в РБИ. В същото време той подчертава, че очакванията за растеж както в еврозоната, така и в САЩ, се основават на значително подобрение на водещите индикатори през следващите 3-4 месеца.

Според Международния  валутен фонд (МВФ) се очаква развиващите се пазари да постигнат среден ръст от 5.3%, което е показателно за голямото им влияние върху глобалното икономическо развитие. Все пак Хелге Рехбергер, оглавяващ “Анализи на капиталовите пазари” в Райфайзен Рисърч, подчертава, че пазарите на акции на развиващите се пазари изостанаха спрямо развитите от октомври 2010 г. и в последно време са подложени на значителни разпродажби. “Както рестриктивните тенденции по отношение на монетарните политики, така и отслабващите ранни индикатори в Китай допълниха загубите през май” - така Рехбергер обяснява настоящото по-ниско тегло в международните портфейли.

Еврозоната по пътя към изход от рецесията

“След недоброто представяне в началото на пролетта, водещите индикатори за еврозоната се възстановиха през второто тримесечие на 2013 г. Нашата прогноза по отношение на икономическото възстановяване се подкрепя от добрите данни на индексите за активността на мениджърите”, обяснява Хофщетер. Положителен е фактът, че тези индекси се покачват не само в Германия, но и в Испания, Италия и Франция, които в последно време бяха подложени на напрежение. Еврозоната е по пътя към изход от рецесията.

Според експертите от "Райфайзен Рисърч" няколко фактора  водят до това икономическо възстановяване. На първо място, усилията за консолидация започват да оказват влияние, като по този начин задушаващият ефект на фискалните политики намалява, докато в същото време Европейската комисия е по-малко стриктна по отношение на актуалните цели за бюджетни дефицити. От друга страна, монетарните политики в много части на еврозоната доведоха до по-евтини възможности за финансиране. В същото време дисбалансите в икономиките на отделни страни в еврозоната, като прегряването на цените на недвижимите имоти, намаляват, което на свой ред, води до по-добра конкурентоспособност и устойчиво възстановяване на региона. 

„Като цяло очакваме нарастващият износ да доведе до частни инвестиции, което от своя страна ще доведе до по-висока заетост и потребление през 2014 г.”, обобщава Хофщетер. 

САЩ планират излизане от програмата за изкупуване на ценни книжа 

Необичайно ниските лихвени нива и многобройните програми за изкупуване на ценни книжа в настоящия момент водят до развитие на много от установените капиталовите пазари, обусловено от ликвидността. 

“През пролетта започнаха дискусиите за изход от програмата за изкупуване на ценни книжа, която всеки месец влива около 85 млрд. долара свежи пари в американската икономика. Вземайки предвид подобрението на трудовите пазари, очакваме намаляване на вливаната ликвидност, което ще започне от четвъртото тримесечие”. Така Хофщетер коментира последните изказвания на представители на Федералния резерв.

“Все пак, в този контекст, считам за илюзорно, повишаване на лихвените проценти в САЩ преди 2015 г., имайки предвид икономическите рискове от подобна стъпка”, обяснява Хофщетер. Според него и промяна на настоящата политика на ЕЦБ за вливане на ликвидност е малко вероятна преди пролетта на 2014 г.

Влияние върху  валутните пазари

Хофщетер смята, че доларът ще има предимство пред еврото през втората половина на 2013 г. поради по-високите лихви на паричните и капиталовите пазари. “Временен обменен курс на долара от по-малко от 1.30 до края на годината изглежда правдоподобен. Най-вероятният сценарий за съотношението между еврото и швейцарския франк до края на годината е между 1.22 и 1.27.”

По-голяма дивесрсификация при портфейлните стратегии

“Икономическият растеж трябва да се подобри ако възходящата тенденция на развитите капиталови пазари отново се възстанови. Очакваме САЩ да води пред еврозоната, а в резултат на това и регионът Централна и Източна Европа ще последва тази тенденция до края на годината”, казва Рехбергер. “Япония трябва да осъществи мерките, за които вече имаше политически изказвания. Към настоящия момент, очакваме ръст на печалбата от 50%. Все пак, тъй като текущите цени на акциите вече са поели значителна част от тези печалби, покупката в настоящия момент, вече не е особено евтина.”

По отношение на различните сектори в индустрията анализаторите ясно целят циклично позициониране  и препоръчват свръхтегло на секторите енергетика, индустрия, циклично потребление, IT и комунални услуги.

Разпределение на активите: акциите неутрални спрямо облигациите

Анализаторите дават неутрална тежест на акциите  спрямо облигациите и 5% за алтернативни инвестиции. Рехбергер обяснява причините: “Държавните ценни книжа достигнаха дъното си по отношение на ниската доходност, което бе подкрепено и от факта, че смятаните за сигурни правителствени облигации като германските и американските започнаха да отчитат повишаване на премиите. Ситуацията на пазарите на акции е по-различна. От началото на годината развитите капиталови пазари отчетоха обосновано представяне, докато в същото време акциите на развиващите се пазари са с по-ниска тежест, както и през 2008 г.

Все пак, анализаторите отчитат, че в настоящите условия мрачната атмосфера на развитите пазари може да бъде разглеждана като знак, че дъното скоро ще бъде достигнато. Допълнителни понижения до средата на тримесечието, могат да открият добра възможност за дългосрочни инвестиции.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...