Замърсяването на въздуха струва на света 8 млрд. долара на ден

12.02.2020 | 18:00
по статията работи: econ.bg
Докладът на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух (CREA) и филиала на „Грийнпийс“ в Югоизточна Азия е първият, който оценява глобалните разходи за замърсяване на въздуха, конкретно от изгаряне на нефт, газ и въглища
Замърсяването на въздуха струва на света 8 млрд. долара на ден
Снимка: под лиценза на creative commons

Глобалната цена на замърсяването на въздуха, причинено от изкопаеми горива, е 8 милиарда долара на ден, или приблизително 3,3% от целия икономически добив в световен мащаб, съобщава БГНЕС.

Докладът на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух (CREA) и филиала на „Грийнпийс“ в Югоизточна Азия е първият, който оценява глобалните разходи за замърсяване на въздуха, конкретно от изгаряне на нефт, газ и въглища.

„Установихме, че континентален Китай, Съединените щати и Индия понасят най-високите икономически щети от замърсяването на въздуха с изкопаеми горива в световен мащаб – съответно 900 милиарда долара, 600 милиарда и 150 милиарда долара годишно“, се казва в доклада.

Частиците, изхвърляни при използването на изкопаеми горива, причиняват преждевременна смърт при 4,5 милиона души всяка година по целия свят, включително 1,8 милиона в Китай и един милион в Индия, разкриват изследователите.

Новите данни са в съответствие с оценките на Световната здравна организация (СЗО) за 4,2 милиона смъртни случаи всяка година, свързани със замърсяване на въздуха, предимно от сърдечни заболявания, инсулт, рак на белите дробове и остри респираторни инфекции при деца.

Животът в района на Ню Делхи в Индия е като пушенето на 10 цигари на ден, показаха по-ранни изследвания.

“Замърсяването на въздуха от изкопаеми горива е заплаха за нашето здраве и нашите икономики. То отнема милиони животи и ни струва трилиони долари”, заяви Минуо Сон, специалист по изследване на чистотата на въздуха в „Грийнпийс“ Югоизточна Азия.

Глобалните разходи за 2018 г. са били 2,9 трилиона долара, изчислява докладът.

“Но това е проблем, който ние знаем как да решим: чрез преминаване към възобновяеми енергийни източници, постепенно премахване на автомобилите с дизел и бензин и изграждане на обществен транспорт.”

Докладът е от 44 страници.

Всяка година световната икономика получава удар от 350 милиарда долара от азотен диоксид (NO2) – страничен продукт от изгарянето на изкопаеми горива, превозни средства и електроцентрали – и още 380 милиарда долара удар от озон, сочат усреднените оценки.

Досега най-скъпият замърсител са микроскопичните фини прахови частици (ФПЧ 2.5), които нанасят годишно щети от повече от 2 трилиона долара, измерени в здраве, пропуснати работни дни и години, загубени при преждевременна смърт.

Глобалната разбивка за преждевременна смърт всяка година е 500 000 за NO2, един милион за озон и 3 милиона за ФПЧ 2.5.

Около 40 000 деца умират всяка година преди петия си рожден ден поради ФПЧ 2.5. Те са причина и за 2 милиона недоносени годишно и два пъти повече случаи на астма.

Частиците ФПЧ 2.5 проникват дълбоко в белите дробове и навлизат в кръвта, причинявайки сърдечно-съдови и респираторни проблеми. През 2013 г. СЗО ги класифицира като причинител на рак.

Средните оценки за броя на преждевременните смъртни случаи, причинени от замърсяването с изкопаеми горива, сочат 398 000 за Европейския съюз, 230 000 за САЩ, 96 000 за Бангладеш и 44 000 за Индонезия.

Сред държавите с най-големите икономически загуби всяка година, са Китай (900 милиарда долара), САЩ (610 милиарда долара), Индия (150 милиарда долара), Германия (140 милиарда долара), Япония (130 милиарда долара), Русия (68 милиарда долара) и Великобритания (66 млрд. долара).

В световен мащаб замърсяването на въздуха причинява 29% от всички смъртни случаи от рак на белите дробове, 17% от остра инфекция на долните дихателни пътища и една четвърт от инсулт и сърдечни заболявания, според СЗО.

Замърсяването на въздуха е основна точка на социалното недоволство в някои части на света, което кара някои експерти да спекулират, че може да доведе до по-бързо намаляване на използването на изкопаеми горива.

“Наближаваме ли преломната точка, при която вече няма да е приемливо да се съкращава животът на хора със замърсяване чрез изкопаеми горива?”, това заяви пред АФП Йохан Рокстром, ръководител на Института за изследвания на въздействието върху климата в Потсдам.

Прогнозите за концентрациите на ФПЧ 2,5 и NO2 се основават на инструменти за наблюдение на Земята върху два спътника на НАСА, наблюдаващи аерозолите в атмосферата. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 10.01   49 г. пр.н.е. – Гай Юлий Цезар пресича Рубикон. 532 г. – Начало на въстанието Ника в Константинопол. 1810 г. – Бракът на Наполеон и Жозефина е...