Корупцията на Балканите - упорита и трудна за премахване

08.07.2019 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Корупцията на всички нива на властта е едно от главните предизвикателства пред страните от Западните Балкани, а нейното премахване е важно условие по пътя им към Европа
Корупцията на Балканите - упорита и трудна за премахване
Снимка: под лиценза на creative commons

Корупцията на всички нива на властта е едно от главните предизвикателства пред страните от Западните Балкани, а нейното премахване е важно условие по пътя им към Европа. А причините за неуспеха са различни: от липсата на желание, през изпълнението на само формални условия за борбата с нея та чак до липсата на култура за законност. Конкретният текст представлява опит да се разгледат най-важните причини за корупцията на Западните Балкани. Публикуван е в македонското електронното македонско издание МКД и е представен без редакторска намеса.

Концепцията „демократизация въз основата на интеграция“ стои на глинени крака.

Главен двигател на реформите и напъните за борба срещу корупцията на Западните Балкани са условията, поставени от Европейския съюз, което се показа като изключително успешен инструмент, но само за кратък период от време. Идеята е ясна – ако една държава иска да се присъедини към ЕС, тя трябва да покрие определени критерии, включително и в сектора на борбата с корупция. Само че успехите тук са много ограничени. От 2012 г. насам демократичните процеси на Западните Балкани се намират в прекалено жалко състояние, като към това трябва да се добави и природната изостаналост на региона що се отнася до демократично съзнание.

ЕС поставя два вида условия пред кандидатите – демократизация и уеднаквяване на законите на държавата с тези на ЕС. В сегашната ситуация, страните от Западните Балкани постигнаха напредък по второто, но не и по първото условие. От тук идва честото споменаване на „постигнатия напредък“, за който говорят не само конкретните държави, но и Европейската комисия

Проблемът е, че борбата срещу корупцията е само на хартия.

Макар всички държави предприемат мерки за да подобрят своите закони или институции за борбата срещу корупцията, резултатите са ограничени. Регионът страда от хронична корупция, а отношенията между господари и клиенти доминират. В тази среда твоето добруване се определя от това колко близо си до управляващата партия.

Опитите за реформи не успяха да убедят гражданите, че могат да се доверят на изпълнителната власт, нито пък че са постигнати някакви резултатите в борбата срещу корупцията. Според проучване, 69% от гражданите на Западните Балкани не вярват в ефикасността на опитите на местните правителства за справяне с корупцията.

Защо корупцията на Западните Балкани е всесилна? 

Борбата против корупцията е сложна и дългосрочна, навсякъде и по всяко време. На Балканите, тази битка е дори още по-тежка, като причините са свързани с политическата и демократическата култура и освен това с факта, че местните държави никога не са се управлявали демократично. В този случай, като най-важни причини за продължаващата корупция може да се посочи:

1. Уязвими и високо политизирани институции, които все още са само инструмент в ръцете на управляващите елити

Докато в Западните Балкани съществуват определени практики, опитите за премахване на корупцията ще си остават на хартия. Институции често се градят при конфликт на интереси и нарушение на закона, като водещи партийни дейци или близки до тях хора се поставят на ръководните постове. В същото време няма наказание за подобно нарушение на закона. Дори документирани и открити случаи на нарушения остават без последствия. Като резултат, голяма част от жителите на Западните Балкани не вярват в независимостта на съдебната власт и около 80% от тях смятат, че законите не се отнасят еднакво за всички.

2. Крехката демократична култура, липсата на обществен натиск и вродената мисъл, че корупцията е нещо нелечимо 

Макар повечето жителите на страните от Западните Балкани да смята, че корупцията е лошо нещо, те все пак са склонни да дадат подкуп за определени услуги, най-вече що се отнася до здравния сектор. Като допълнени, почти половината жители на Западните Балкани смятат, че гражданското общество не може да контролира ефективно властта и да я направи отговорна. Да не говорим за ширещата се апатия по всички нива на гражданското общество. Засегнатите страни рядко участват в публични обсъждания, дори когато става въпрос за местните бюджети.

3. Липса на политическа воля за промяна и вярването, че премахването на корупцията не си струва. 

Корупцията и набирането на клиенти са директен извор на власт за балканските автократи. В същото време политиката на ЕС държи Западните Балкани на разстояние и не е достатъчно окуражаваща. Неясната възможност за членство в ЕС, която всъщност е морков, поставен на много дълга тояга, е дразнеща за местните лидери, които под мотото „модернизация“ и европеизация получават политически точки и печелят определени избиратели. Което означава, че неясното европейско бъдеще е опасност за тяхната позиция – ако не се постигне, те губят избиратели.

4. Слабите инструменти, които ЕС използва за да окуражи премахването на корупцията

За сега, ЕС предлага на Западните Балкани единствено рамка за демократизация и желанието за борба с корупцията. Но това само по себе си не е достатъчно. ЕС няма инструменти, с които би могъл да повлияе на демократичните процеси на Западните Балкани.

За да има дългосрочни резултати и ефикасна борба с корупцията, трябва да се работи на всички нива – местно, национално и регионално. Нужно хората да се включват в процеса на взимане на решения и да се засили гражданското общество.

Анализът е публикуван от Агенция Фокус.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....