ЦИР: България ще избегне рецесията през 2012 г.

04.05.2012 | 08:51
по статията работи: Петър Чернев
Според икономистите БВП през тази година ще нарасне с едва около 1%
ЦИР: България ще избегне рецесията през 2012 г.

Българската икономика няма да попадне в рецесия през тази година. Това прогнозира вчера председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. Той представи тримесечния доклад "Икономиката на България", в който се описва състоянието на икономиката.

За разлика от голяма част от страните в Европейския съюз у нас темповете на ръст ще останат положителни. "Очакваме годишен растеж на икономиката от 1%", заяви икономистът. Според него годишната инфлация ще падне до 2,5%, което ще се отрази добре на домакинствата, информира в днешния си брой вестник "Монитор". Припомняме ви, че в последния доклад прогнозите за 2012 г. бяха по-оптимистични. Според тях достигането на предкризисния обем на БВП е вероятно да се очаква през четвъртото тримесечие на 2012 г., прогнозират експертите от ЦИР.

Въпреки че тенденцията на растеж се е възстановила още от второто-третото тримесечие на 2010 г., той продължава да е слаб. В края на последното тримесечие на миналата година той се е забавил дори повече от очакваните 0.3 на сто, информира в. "Класа".

Краткосрочните данни за първите 2-3 месеца на 2012 г. не са обнадеждаващи за положителен общ икономически растеж за първото тримесечие. "Очакваме спад, макар и слаб. Поради несигурното и забавящо се възстановяване в основните ни външни партньори и бавното приспособяване на икономиката ни към условията на кризата вече по-вероятно е достигането на предкризисния обем на БВП да се очаква не до края на 2012 г., а през 2013 г. Никога анализаторите не са били толкова разединени за икономическите процеси, които ни очакват", твърди Георги Прохаски.

В анализа на ЦИР се посочва, че през първите два месеца на 2012 г. страната ни е привлякла едва 84.6 млн. евро директни чужди инвестиции. Това е само четвърт от резултата за същия период на миналата година, която също не бе никак успешна в "лова" на капитали. Още по-тревожно е, че цели 40% от скромните инвестиции т.г. не са в производства, а са отишли за покупка на недвижими имоти от чужди граждани (преди година делът им е бил само 15%), пише в. "Сега".

Статистиката сочи и нещо положително - задгранични компании, които имат бизнес у нас, са реинвестирали близо 20 млн. евро, като месечният размер на обратно вложената печалба е най-голям от началото на 2011 г. насам. Радващо е, че познатите компании разширяват присъствието си у нас, лошото е, че не идват нови, като че единствена надежда за повече инвестиции е аутсорсингът на услуги - финансови, счетоводни, компютърни, коментират от ЦИР.

Най-бързоразвиваща се за 2011 г. (с ръст 9,1%) е била добивната промишленост, производството и разпределението на електроенергия. Индустрията има най-голям дял в БВП (21,2% за 2011 г., който вече надхвърля дела й от от предкризисната 2007 г. - 20,4%).

Вторият сектор с най-висок растеж за 2011 г. (8,1%) е бил сектор „Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности“. Значимостта му за икономиката обаче е сравнително ниска (дял от 4,7% от БВП за 2011 г., който вече надхвърля предкризисния дял от 4,2% за 2007 г.). Трети и последен сектор с растеж за 2011 г. (1,9%) е „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“. Въпреки малкия си дял в БВП (4,8% за 2011 г.) този сектор се отличава сред всички останали като единствения, който първи, още през третото тримесечие на 2011 г., надхвърли предкризисния максимум в обема на добавената си стойност. Растежите на годишна и тримесечна база за второто полугодие на 2011 г. са основание да очакваме, че секторът ще продължи да реализира растеж и през 2012 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Катаджия спира кола... - Защо карате с превишена скорост? - Ами заседях се с приятели, празнувахме Великден, а пък жената сигурно се е притеснила. - Какъв Великден, той мина преди няколко...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...