Данъчни облекчения за екоавтомобили въвежда Гърция

14.08.2020 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Освен отстъпките за придобиване на електромобила, са въведени намаления на данъка за използване на електрически превозни средства и автомобили с ниски емисии на замърсяване
Данъчни облекчения за екоавтомобили въвежда Гърция
Снимка: под лиценза на creative commons

Данъчни облекчения за екоавтомобили се въвеждат в Гърция, пише „Катимерини“., като цитира циркуляр на Независимия орган за публични приходи по отношение на електроенергията. Освен отстъпките за придобиване на електромобила, са въведени намаления на данъка за използване на електрически превозни средства и автомобили с ниски емисии на замърсяване, съобщава списваният в южната ни съседка в. "Български новини".

На служител, съдружник или акционер от физическо или юридическо лице или юридическо лице за всеки период през данъчната година цената на дребно до 40 000 евро автомобила се изключва от изчисляването на дохода от платена работа. Условието е возилото да е електромобил или двигателят му да е с ниско замърсяване до 50 грама въглероден двуокис на километър, пише още в циркуляра.

Изключва се от изчисляването на дохода от платена работа и обезщетението, изплатено от работодателя за разходите за електроенергия за зареждане на лично или фирмено превозно средство с нулеви или ниски емисии, ако се отнася до пътни разходи, направени от служителя по време на извършването на услугата му.

За разходите за наемане на корпоративен лек автомобил с нулеви замърсители, с втечнен природен газ до 40 000 евро, на компанията се предоставя възможност да приспадне наема от брутния си доход, към момента на реализацията му, увеличен с 50%, а за надвишената сума – с 25 %. За разходите за закупуване на леко търговско електрическо превозно средство 3,5 т с нулеви замърсители, на компанията се предоставя възможност да приспада от брутния си доход към момента на реализацията си, увеличен с 50%.

Предвидени са и облекчения за бизнесът, инвестиращ в обществено достъпни пунктове за зареждане на превозни средства с нулево или ниско замърсяване. За разходите за тази цел на компанията се предоставя възможност да приспадне от брутния си доход, увеличен с 50%. Специално за фирмите работещи в островни общини на Гърция, процентът се увеличава до 70% от размера на разходите, свързани с дейността там. В случай, че цялата електроенергия, усвоена за електрифициране на обществено достъпни пунктове за зареждане, идва от ВЕИ, тогава процентите на приспадане от брутните приходи на дружествата се определят съответно на 70% и 90%. Ако горните разходи са направени изключително за използването на пунктовете за таксуване от служителите на компанията (непублично достъпни пунктове за таксуване), тарифата за доплащане е 30%.

Направени са промени и в данъчните и амортизационните ставки за изграждането и зареждането на съоръженията, които не замърсяват превозни средства, за да се ускори развитието на таксуващата инфраструктура.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...