Еврокомисията продължава антимонополното разследване срещу "Газпром"

30.05.2017 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Консултациите са водени от заместник-директора на "Газпром" Александър Медведев и еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер
Еврокомисията продължава антимонополното разследване срещу "Газпром"
Снимка: БГНЕС

„Газпром" се надява в близко бъдеще да се постигне напредък в преговорите с Европейската комисия (ЕК) за антимонополното разследване и да се завърши процесът на уреждане. Това се казва в разпространена от руската компания официална декларация след поредните консултации между „Газпром" и Европейската комисия (ЕК), чията цел е да се осигури свободен поток на газ в Европа, съобщи ТАСС.

Консултациите са водени от заместник-директора на "Газпром" Александър Медведев и еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Водихме продуктивни преговори с госпожа Вестагер и делегацията на ЕК. Договорихме се в следващите седмици да продължим преговорите на техническо равнище за оценки на резултатите от пазарния тест. Надяваме се това да позволи напредък в рамките на процедурата и завършване на процеса на уреждане в най-близко бъдеще", заяви Медведев, цитиран от пресслужбата на "Газпром". В съобщението се посочва още, че на преговорите е било обсъдено продължаващото антимонополно разследване на дейността на Газпром в Централна и Източна Европа.

"Както заяви по-рано еврокомисарят Вестагер, нашата цел е да се осигури свободен поток на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа", заяви представител на Еврокомисията пред ТАСС. Той уточни, че ЕК е поканила всички заинтересовани страни да представят своите мнения, което е важна стъпка в тази процедура. „И сега Европейската комисия внимателно оценява всички получени материали, добави той. Ще са необходими още контакти с Газпром, за да се изпълнят целите на Еврокомисията", допълни представителят на ЕК.

През 2012 г. ЕК започна антимонополно разследване на дейността "Газпром" във връзка с обвиненията срещу руската компания в злоупотреба с доминиращо положение на газовите пазари в Централна и Източна Европа и в несправедливи цени. През 2015 г. на руския газов холдинг бе направено официално уведомление за претенциите (statement of objections), посочва ТАСС. Есента на същата година ЕК и Газпром започнаха технически консултации по въпроса.

През март 2017 г. "Газпром" изпрати на ЕК предложение за уреждане по антимонополното разследване. Компанията се съгласи да изключи от договорите забраната за трансгранична препродажба на газ и да приведе цената за Полша, България, Естония, Латвия и Литва към западноевропейските критерии. "Газпром" е готова да премести пунктовете за доставка на газ, така че Унгария, Полша и Словакия да могат да получават газ на границите на Литва и България. Освен това руският газов холдинг обеща да не изисква от България обезщетения заради отказа от проекта "Южен поток".

Газпром поема тези задължения за 8 години. Ако ги наруши, ЕК ще може да наложи на компанията глоба в размер до 10 процента от общия й световен оборот, без необходимост да доказва нарушение на антимонополните правила на Европейския съюз. Отношение към предложенията на "Газпром" трябваше да изразят всички страни, внесли жалби срещу действията на компанията на газовия пазар в ЕС - Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България.

България одобри с някои забележки предложения от "Газпром" вариант за уреждане във връзка с антимонополното разследване. Полша, Литва и Естония се обявиха против помирително споразумение.

На 4 май Европейската комисия завърши т.нар. пазарен тест на своите предложения за уреждане на спора с Газпром и събирането на коментарите на заинтересованите участници на европейския пазар по предложенията на Газпром за уреждане на антимонополното дело, припомня ТАСС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...