Кирил Ананиев разреши фермерските пазари при стриктни санитарни мерки

06.04.2020 | 17:35
по статията работи: econ.bg
Много общини бяха издали заповеди за спирането им, което затрудни най-малките производители
Кирил Ананиев разреши фермерските пазари при стриктни санитарни мерки
Снимка: под лиценза на creative commons

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат изисквания за работата на кооперативните и фермерските пазари, обработката на земеделските земи и непрекъснатост на дейностите по отглеждане на животни и производство на фуражи, съобщиха от ресорното министерство. Тя вероятно идва в отговор на сигналите от различни браншове за силно затруднена селскостопанска дейност, както и решенията на редица общини да затворят изцяло фермерските пазари по време на извънредното положение, което на практика лиши най-малките производители от възможността да продават директно продукцията си на клиенти.

В документа се посочва, че всяка община трябва да създаде организация за работата на кооперативните и фермерските пазари, като се отчете спецификата като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни. За целта са възможни различни мерки, включително разширяване на площта на пазарите и поставяне на информационни табели за спазването на мерките, заграждения, предотвратяването на струпването на хора, еднопосочно движение в рамките на пазара, осигуряване на персонал, който да подпомага достъпа на клиентите, хигиенни мерки, спазване на дистанция и др.

С документа на практика здравното министерство разреши фермерските пазари, чието провеждане в редица градове, включително и столицата, бе oтменено с общински заповеди още в края на март с въвеждането на извънредното положение в страната. Това пък създаде проблеми на най-малките ферми, които предлагат продукцията си на директни клиенти, изправяйки ги пред трудности да я реализират. Наскоро в писмо до Столичната община организаторите на фермерски пазари в София съобщиха, че след забраната за провеждането на пазари производителите най-вече на пресни зеленчуци и млечни продукти са силно затруднени с реализацията на продукцията и "съществува риск съвсем скоро да започнат да изхвърлят своята продукция". "В същото време расте и ще продължава да расте търсенето на храна, особено на качествена храна", посочиха тогава организациите, сред които "Хранкооп", фондация "Биоселена" и фондация LocalFood. Сдруженията предлагаха различни мерки, които да позволят пазарите да работят при строги санитарни изисквания и спазване на необходимата дистанция между хората, включително по-голямо пространство между щандовете, пропускателен режим за клиентите, да не се продават неопаковани продукти и др.

Във втората част от заповедта на здравния министър се уреждат и правила за дейността на селскостопанския сектор, които притесняваха големите браншови сдружения в сектора. Става въпрос за настоящото правило, че при регистриран случай на заразен с коронавирус контактните с него лица задължително подлежат на карантина от 14 дни.

Наскоро в писмо до институциите над 40 сдружения от земеделието, рибарството и производство на храни и напитки съобщиха, че "съвсем скоро цели предприятия ще бъдат в капан на обстоятелства, при които заради един заразен човек всички работници ще трябва да бъдат поставени под карантина, а фермите, цеховете и оранжериите да преустановят работа". От сектора дават пример с животновъдството, където няма как да бъдат прекъснати дейностите, защото "за всички е известно, че ако една ферма остане без персонал дори и за ден, животните в нея са обречени на страдание и смърт".

Така земеделците настояваха България да определи работещите в земеделието като "критични работници", какъвто термин наскоро ЕК препоръча за секторите селско стопанство, транспорт, фармация, социални услуги и др., и да въведе по-облекчена "специфична карантина" за тях. Предложението беше на такива служители, при спазване на правила за дезинфекция, да се позволи да се придвижат до работното си място с транспорт на работодателя и в края на работния ден да бъдат транспортирани до домовете си.

Сега според разпореждането на здравния министър, в случай че е наложена карантина на здрави лица, които са контактни с болен от коронавирус, може да се даде възможност да продължат работа чрез нарочно предписание от здравните власти "за осигуряване непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни, по преработката на суровини и производство на фуражи". За въпросните служители ще бъде разрешено излизане от дома за работа във фермите, като "работодателят осигурява условия на работа, които не застрашават околните лица".

"Задължително е спазването на всички изисквания за лична хигиена, използването на лични предпазни средства и дезинфекция", се казва още в разпорежданията на здравното министерство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 03.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан, от Константиновата династия, се провъзгласява за римски император и влиза в Рим начело на тълпа гладиатори. 1098 г. –...