Нов опит да свържем жп линиите на България и Северна Македония

12.02.2020 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Като абсолютен приоритет за изграждането на Коридор № 8 е определено строителството на тунела на Деве баир, където всъщност минава границата между България и Северна Македония
Нов опит да свържем жп линиите на България и Северна Македония
Снимка: под лиценза на creative commons

Генералният директор на "Македонски железници - Инфраструктура" Фестим Халили  и генералният директор на ДП "Национална компания Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски са обсъдили напредъка по изграждането на жп връзката между София и Скопие.  Това съобщиха от пресцентъра на държавната жп компания.

Като абсолютен приоритет за изграждането на Коридор № 8 е определено строителството на тунела на Деве баир, където всъщност минава границата между България и Северна Македония.

Междуведомствена експертна  група от двете предприятия, в състава на която ще влязат инженери тунелно строителство, железен път, контактна мрежа и сигнализация, ще представи доклад за съответствие с европейските изисквания  на изготвения от северно-македонска страна  проект за изграждане на тунела до края на март. През април предстои нова работна среща между двамата генерални директори за анализ на резултатите и синхронизиране на всички бъдещи действия по строителните дейности. 

Експерти от НКЖИ ще оказват и техническа помощ по конкретни проекти на македонските си колеги, свързани с европейско финансиране.

Паневропейски транспортен коридор № 8 е един от десетте паневропейски транспортни коридори, и свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България.

Изграждането на транспортната инфраструктура по протежение на Паневропейския транспортен коридор №8 се поставя в зависимост от политиката на трите страни по неговото протежение и България, и Италия. От страна на България непрекъснато се изтъква политическа воля за довършване на начинанието, но осъществяването му се поставя по една или друга причина в зависимост от осигуряване на финансиране по линия на Европейския съюз.

Изграждането на паневропейски транспортен коридор №8 има геополитическо измерение, поради което се очаква българското правителство да са ангажира по-активно със строителството на пряката железопътна връзка между България и Северна Македония, която идея стои на дневен ред пред българската общественост повече от век.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 09.08   48 пр.н.е. – Юлий Цезар разбива Помпей в битката при Фарсала 681 г. – На 16-ото заседание на Шестия вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за...