Обучават възрастни хора за работа в зелени микроградини

21.05.2012 | 10:28
по статията работи: Петър Чернев
Обучението ще се извършва по проект "Зелена градина" на МТСП
Обучават възрастни хора за работа в зелени микроградини
Снимка: Булфото

От днес започва обучение на безработни лица по пилотен проект на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към министерството.

Проект „Зелена градина” е част от дейностите, които ведомството реализира във връзка с Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията – 2012. Чрез него 60 безработни лица на и над 55-годишна възраст ще се обучат и придобият основни знания и умения за изграждане на зелени микроградини.

Обучението е с общ хорариум от 120 часа за придобиване на специалност "парково строителство и озеленяване” от професия „озеленител” и обучение по дигитални компетенции и приложни програмни продукти. Курсистите ще се запознаят с използването на иновативни методи на компостиране, мулчиране и  пермакултура, информира МТСП.

Безработните, които успешно завършат курса, ще получат удостоверение. С оглед създаването на устойчива заетост те ще бъдат насочвани за работа към общински проекти, свързани с екология.

МТСП координира участието на България в ЕГ– 2012. Инициативата цели създаването на устойчива култура на активен живот на възрастните хора в Европа, основаваща се на общество за всички възрасти. В рамките на тази цел Европейската година поощрява и подкрепя държавите-членки, техните регионални и местни органи, социалните партньори, гражданското общество и бизнес средите, включително малките и средните предприятия, в техните усилия за насърчаване на активния живот на възрастните хора и за използването на потенциала на бързо нарастващия дял на населението на възраст на и над 50 години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 07.12   1732 г. – Кралската опера в Лондон отваря врати. 1787 г. – Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ. 1815 г. – Френският...