Русия и Сърбия ще си сътрудничат в използването на атомната енергия за мирни цели

18.01.2019 | 13:00
по статията работи: econ.bg
От руска страна документите бяха подписани от генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, а от страна на Република Сърбия - от министъра, отговарящ за иновациите и технологичното развитие Ненад Попович
Русия и Сърбия ще си сътрудничат в използването на атомната енергия за мирни цели
Снимка: под лиценза на creative commons

Вчера в Белград, по време на посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин в Република Сърбия, бе подписан пакет от споразумения, създаващи правната основа за практическото осъществяване на съвместни проекти в сферата на мирното използване на атомната енергетика. Сключено бе междуправителствено споразумение в областта на използването на атомната енергия на базата на проверени и иновационни технологии, както и съвместно заявление за стратегическо партньорство между страните за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации.

От руска страна документите бяха подписани от генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, а от страна на Република Сърбия - от министъра, отговарящ за иновациите и технологичното развитие Ненад Попович. Тържествената церемония се състоя в присъствието на президента на Руската федерация Владимир Путин и президента на Република Сърбия Александър Вучич.

„Днес ние поставяме здрава основа за развитие на високите технологии в Сърбия за дълги години напред. Трудно е да си представим повишаването на ефективността на икономиката, развитието на селското стопанство, медицината, образованието и качеството на живот на населението без използването на мирния атом. Подписването на междуправителственото споразумение отбелязва началото на солидно и значимо взаимодействие в областта на иновационното, цифровото и научно-техническото сътрудничество с нашия исторически партньор Русия“, заяви Ненад Попович.

Междуправителственото споразумение определя широк спектър от направления за взаимодействие между страните, в това число съдействие при създаването и усъвършенстването в Република Сърбия на инфраструктура за използване на атомната енергия, проектиране, изграждане и модернизация на изследователски атомни реактори, развитие на ядрената медицина, осъществяване на фундаментални и приложни изследвания в областта на използване на атомната енергия. Предвижда се сътрудничество при разработване на иновации, нови технологии и съвременни цифрови технологии в областта на атомната енергия, използване на радиационните технологии в селското стопанство и промишлеността, обучение и подготовка на специалисти за атомната индустрия и други направления. 

„Сърбия има уникален потенциал и опит в областта на развитие и използване на атомните технологии. Определихме проектите, в рамките на които ще бъдат обединени професионалните кадрови и технически компетенции на Русия и Сърбия. В частност, осъществяването на проекта за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации не само ще даде мощен импулс на двустранното сътрудничество между Русия и Сърбия в редица иновационни направления, включително медицина, промишленост и селско стопанство, но и ще послужи като платформа за сътрудничество в целия централноевропейски регион. Безусловно, в рамките на всички проекти ще бъдат стриктно спазвани най-високите стандарти за ядрена и радиационна безопасност, като се вземе предвид централната роля на МААЕ при разработването на такива норми и стандарти“, отбеляза Алексей Лихачов. 

С цел осъществяването на горепосочените направления на сътрудничество, междуправителственото споразумение предвижда формиране на съвместни работни групи за изпълнение на конкретни проекти и научни изследвания, както и обмен на експерти, организиране на семинари и конференции, съдействие при обучението и подготовката на научен и технически персонал, доставка на оборудване, материали и компоненти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 23.05   1430 г. – Жана д'Арк попада в плен на бургундите, докато се опитва да освободи Компиен. 1498 г. – Джироламо Савонарола, италиански духовник и политически...