Влиянието на промяната в цената на един продукт вьрху търсенето му. Ефектът на доходите се поя­вява, защото намаляването на цената увеличава доходите на индивидите (или ги намалява, ако це­ната се увеличи); ефектът на заместване увеличава търсенето на стоката, конто е станала по-евтина и обратно — намалява търсенето, ако цената се е увеличила). Както е показано на фигурата, когато цената на стоката В се намали, потребителят пре­минава от комбинацията х към комбинацията у и избира количеството OQ от В, вместо ОР. Добавя­нето на още една бюджетна линия дава възмож­ност за разделянето на ценовия ефект на ефект на доходите и ефект на заместването, при което се открива една друга възможна комбинация z. Це­новият ефект представлява придвижването от х в y (отсечката РQ по хоризонталната ос); ефектът на дохода е придвижването от z в у (RQ на хоризон­талната ос). Ефектът на заместването е придвижването от х в zR на хоризонталната ос).

Ефектите на доходите и на заместването се анали­зират при изследването поведението на потребите­лите, за да се определи влиянието на изменението на цената на една стока върху търсеното количество при изучаване разпределението на данъчната те­жест и при изследване предлагането на фактора на труда, за да може да се разкрие специфичният ком­промис, който кара работника да избере между ра­ботата и свободното време.

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

ECON.BG

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.7374
GBP2.4796 2.4887 2.2067
от 15:43 06 Юни 2019 повече »
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
Загубите за туризма са огромни, отчитат от бранша Туризмът отчита един труден сезон, а август не може да компенсира загубите. Това заяви пред БНТ Константин Занков от Института за анализи и оценки...