Международни експерти проучват иновациите и бизнес моделите в градското земеделие в България

29.01.2020 | 12:05
по статията работи: econ.bg
CityZen е инициатива на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и още шест международни партньора, и се финансира от Програмата за междурегионално сътрудничество INTERREG EUROPE 2014-2020
Международни експерти проучват иновациите и бизнес моделите в градското земеделие в България
Снимка: под лиценза на creative commons

Седем регионални власти, изследователски институти и организация за подпомагане на бизнеса от 5 европейски страни се събират, за да проучат местните инициативи за градско земеделие у нас и в Европа, да обменят добри практики и да предложат мерки и планове за устойчиво развитие на тази дейност. CityZen е инициатива на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и още шест международни партньора, и се финансира от Програмата за междурегионално сътрудничество INTERREG EUROPE 2014-2020.

CityZen цели баланс между добрите земеделски традиции и новите технологии, така че градското земеделие да се превърне в ценен ресурс за градовете, привлекателна бизнес възможност, социална и екологична тенденция. Проектът обхваща анализ и препоръки по национални и регионални политики и финансови инструменти за по-добро оползотворяване на ресурсите в градска среда (производство на прясна и безопасна храна, управление на хранителни отпадъци, по-привлекателна градска среда) и за подкрепа на „зелено“ градско предприемачество.

„Градското земеделие преживява бум в София в и големите български градове през последните 4-5 години, събира неправителствени организации и граждани основно посредством социалните медии или по съседство, превръща се в актуална тема и за научните изследователи. Въпреки това остава встрани от фокуса на националните и регионалните политики и разчита на местните общности и частно финансиране за развитието си. Необходимо е да се установи законодателна рамка и да се развият устойчиви бизнес модели за комерсализация на агропродуктите от градските градини. Чрез CityZen се надяваме да подпомогнем Министерството на икономиката при мониторинга на различни социални, екологични и бизнес ефекти от дейността на Регионалните иновационни центрове по процедурата на ОПИК. Ще се радваме, ако възможностите за развитие на зелени и устойчиви градове чрез градско земеделие и еко-иновации достигнат до повече градове и региони в България“, заяви Марко Хайдиняк, експерт към фондацията.

CityZen се реализира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ в ролята на координатор, от Фонда за регионално развитие на Централна Македония от Гърция, кметството на община Бежа и Сдружението на общините в Байшу Алентежо (CIMBAL) от Португалия, Висшето техническо училище по аграрно инженерство към Университета във Валядолид и Фондацията за природно наследство на Кастилия и Леон от Испания, и от Института за изследвания на развитието на селските райони в университета Гьоте Франкфурт / Майн от Германия.

Повече информация за CityZen можете да намерите на страницата на инициативата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...