Намаляват регистрираните от български изобретатели патенти

29.05.2017 | 13:15
по статията работи: econ.bg
След 2001 г. бизнес секторът е представен от 191 фирми с общо 325
Намаляват регистрираните от български изобретатели патенти
Снимка: БГНЕС

България заема водещи позиции при закрилата на търговски марки и промишлен дизайн, но е в дъното на класациите, когато става дума за закрила на изобретения чрез патент. Това отчита докладът "Иновации.БГ 2016", представен от фондация "Приложни изследвания и комуникации", който се позовава на данни от Патентното ведомство.

За периода 1994 – 2015 г. общият брой на защитените на територията на страната ни патенти на български изобретатели е 4705. "Част от тях обаче вече не действат поради изтичане на законово определения срок на закрила или отказ от страна на притежателите им", уточнява проф. Теодора Георгиева, председател на eкспертния съвет по иновации към фондацията.

Пикова е 2009 г., когато са регистрирани 134 патента, след което техният брой непрекъснато намалява. През 2015 г. регистрираните патенти на български изобретатели са едва 34 (15 са на физически лица, 11– на бизнес сектора, 7 – на БАН, и 1 – на висше училище), посочва докладът.

Над две трети (68.8 %) от всички регистрирани български патенти са притежание на физически лица, макар че този дял намалява в годините. След 2001 г. бизнес секторът е представен от 191 фирми с общо 325 патента. От тях 25 са компаниите с три и повече патента. Малко над половината от дружествата с патентна активност са регистрирани в София.

Само осем от 51 са висшите училища в страната с патентна активност. За последните 15 години те са получили 24 патента. Водещ е Медицинският университет – София (с 6 патента), следват техническите университети в София и Варна и Химико-технологичният и металургичен университет (с по 4), Висшето строително училище (с 3). По един патент са регистрирали Националният университет "Васил Левски" – Велико Търново, Националната художествена академия – София, и Техническият колеж – Ямбол (вече в структурата на Тракийския университет – Стара Загора).

За периода 2001 – 2015 г. 17 института на БАН регистрират общо 104 патента. В първата тройка са Институтът по системно инженерство и роботика (бивш Институт по управление и системни изследвания) с 24, Институтът по металознание с 16 и Институтът по физика на твърдото тяло с 12. Най-голям е интересът към патентоване в областта на химията и металургията.

Селскостопанската академия с нейните 25 изследователски института притежава 8 патента за периода 2001 – 2015 г. и регистрация на общо 401 нови сортове растения и 5 нови породи животни, които също са обект на закрила.

Регистрацията на чуждестранни патенти отбелязва силен ръст след 2002 г., когато страната ни става член на Европейската патентна система. Броят им за периода 2005 – 2007 г. е 1822, а само за 2008 г. - 1058. Топ 10 на държавите с най-висока патентна активност на територията на България сумарно формират 81.5 % от всички чуждестранни патенти.

Германия разполага с най-богато технологично портфолио от гледна точка на броя защитени патенти в страната, като по този показател запазва значително предимство през последните 15 години, отчита "Иновации.БГ 2016".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 09.07   1357 г. – Императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага. 1810 г. – Наполеон Бонапарт анексира Кралство...