Наредба предвижда концесионерите на плажове ще трябва да събират боклука разделно

28.03.2019 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Концесионерите и наемателите на морски плажове ще бъдат задължени да осигурят контейнери за разделно събиране на отпадъци още от това лято. Това става известно от заложени промените в наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, пусната за обществено
Наредба предвижда концесионерите на плажове ще трябва да събират боклука разделно
Снимка: БГНЕС

Концесионерите и наемателите на морски плажове ще бъдат задължени да осигурят контейнери за разделно събиране на отпадъци още от това лято. Това става известно от заложени промените в наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, пусната за обществено обсъждане от Министерството на околната среда и водите в сряда. Крайният срок е до 10 април.

Според промените стопаните на плажовете трябва да поставят зелени, жълти и сини съдове наред с тези за общи отпадъци. Те са съответно за стъклени, хартиени и пластмасови опаковки. В случай че плажовете са безстопанствени, на тях няма изискване за съдове за разделно събиране. В такива случаи областният управител поема почистването.

Промените в наредбата за разделното събиране ще засегнат и курортните населени места по морето. Техните кметове трябва да организират разделно събиране на отпадъците в по-голям обем, отколкото в останалите населени места. В новата наредба няма записана минимална бройка на контейнерите, но тя трябва да е съобразена с обема на отпадъците.

Предвидени са повече цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците по квартали и повече хора, които да ги използват, вместо да хвърлят боклука накуп. Целта е да се подобри разделното събиране, като системата се разшири и се подобри ефективността й, посочват вносителите.

Нужда от повече места с цветни контейнери в кварталите, особено в по-големите градове, е налице, както и необходимост от въвеждане на система за разделно събиране на отпадъци в повече населени места. Според проучване на "Дневник" обаче промените в наредбата няма да доведат до съществено увеличение на цветните кофи. По сегашната система в София би трябвало да има около 1837 места с контейнери за различни отпадъци, а с измененията тези локации с цветни кофи ще станат 1919, т.е с около 100 повече за общо 24-те столични района.

Целта на измененията, която министърът на околната среда и водите Нено Димов посочва в доклада си до кабинета, е да се подобри системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в страната, както и да се повиши ефективността й. Затова изискванията към организациите, отговорни за разделянето и оползотворяване на тези отпадъци, стават по-високи, се обяснява в доклада.

Предложените промени са съобразени с препоръките от доклад на ООН, оценяващ резултати в политиките на околната среда на България и с пакета мерки "Кръгова икономика" на Европейския съюз. Тези препоръки залагат по-амбициозни цели за рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки – както по вид на материала, така и общо.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 06.05   1066 г. – За крал на Англия е коронован Харолд Годуинсън. 1579 г. – Осемдесетгодишна война: В Арас е подписан договор за създаване на Араския съюз на лоялните...