10-те технологични тенденции, които ще променят интернет пазара

19.11.2018 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Интернет секторът винаги се е променял интензивно под влиянието на нови технологии и платформи. Някои анализатори обаче предричат, че през следващата година той ще претърпи много по-значими промени, на каквито не сме били свидетели през това десетилетие
10-те технологични тенденции, които ще променят интернет пазара
Снимка: под лиценза на creative commons

Интернет секторът винаги се е променял интензивно под влиянието на нови технологии и платформи. Някои анализатори обаче предричат, че през следващата година той ще претърпи много по-значими промени, на каквито не сме били свидетели през това десетилетие. Сривът на доверието в социалните мрежи от една страна и навлизането на иновации като изкуствения интелект и гласовите асистенти от друга имат потенциала да предефинират глобалната мрежа, заедно с някои тенденции при разработката на приложения като все по-широкото използване на т.нар. progressive web apps, както и все по-сериозната доминация на мобилния достъп.

„Всички тези фактори ще променят онлайн сегмента и в края на 2019 г. той ще изглежда много по-различно, отколкото днес. Същевременно редица традиционни фактори като създаването на качествено съдържание и линк билдингът от силни източници ще запазят своето влияние“ - споделя Едуард Димитров, основател на дигиталната агенция 3D Web Design, която има дългогодишен опит в уеб разработката, оптимизацията за търсачки и силен фокус върху качествения линк билдинг. Нейният екип публикува списък на десетте най-значими тенденции и технологии, които предстои да променят пазара през следващата година. Ето и повече подробности:

Гласовото търсене вече е фактор

Търсенето чрез гласови команди ще става все по-популярно през следващата година, под влиянието на смартфоните и устройствата от типа „домашен асистент“, които притежават такива функции. А според някои прогнози, до 2020 г. половината онлайн трафик ще бъде генериран от думи, изречени на микрофона на устройствата. Това ще включва не само задаването на елементарни въпроси, а и търсенето на продукти, създаването на резервации за заведения или кино – прожекции и др. Тази тенденция ще се засилва и под влиянието на нови приложения от типа „личен помощник“ и като цяло – на развитието на технологиите за искуствен интелект.

Изкуственият интелект става персонализиран

Въпреки че силният изкуствен интелект и наистина умните машини все още са далеч в бъдещето, някои „интелигентни“ приложения като чат ботовете и разпознаването на лица вече са около нас, а технологии като „машинно обучение“ (machine learning) и „дълбоко обучение“ (deep learning) се развиват с все по-бързи темпове. Това, което предстои през 2019 г. е навлизане на решения, анализиращи начина, по който се използват различни уеб приложения и адаптиращи сайтовете към тази информация. В резултат можем да очакваме персонализиране на потребителското изживяване и появата на напълно персонализирани сайтове, които изглеждат различно в зависимост от това кой ги използва. Чат ботовете – друга популярна форма на изкуствен интелект – също ще навлязат още повече в живота ни и ако днес се използват предимно от центровете за поддръжка на големи телекоми и банки, то през следващите дванадесет месеца все по-често ще ги виждаме и по уеб сайтовете.

Линк билдингът запазва влиянието си

Оптимизацията за търсачки (т.нар. SEO – Search Engine Optimization) ще продължава да е сред ключовите инструменти за дигитален маркетинг, а създаването на качествени линкове (връзки от други сайтове сочещи към вашия уеб сайт) ще продължава да бъде един от основните фактори за успех при нея. „Въпреки някои мнения, че линк билдингът ще отмре и че ефекта му върху алгоритъма на търсачките е по-слаб, можем със сигурност да кажем, че и през 2019 г. той ще има силно влияние за позициите, които един сайт ще има в онлайн търсачките. Всъщност догодина изграждането на беклинкове от качествени източници може да има дори още по-силно влияние, защото всички други фактори в алгоритъма се манипулират много по-лесно“ - посочва Едуард Димитров от агенция 3D Web Design.

Социалните мрежи ще започнат да губят влияние

Една от най-значимите тенденции, която вече започна през тази и ще продължи през следващата година, е отливът на потребители и доверие от някои от най-големите социални мрежи. Проблемите, свързани с личните данни на потребителите, както и с използването им за разпространение на фалшиви новини вероятно дълго ще влияят на този тип платформи и мнозина вече предричат своеобразно „пост – социално“ бъдеще, в което вниманието на онлайн потребителите е ангажирано от друг тип сайтове. Това породи и нова тенденция: потребителите да експортират постовете си от социалните мрежи и да правят уеб сайтове от тях – нещо което може да се направи бързо и лесно с автоматизирани инструменти.

Съдържанието ще продължава да има голямо значение

Независимо дали става въпрос за медийна информация, блогове или интересни корпоративни истории – съдържанието винаги е играло важна роля в развитието на интернет и дигиталния маркетинг. Занапред то ще продължава да бъде ключов фактор за позиционирането в търсачките, защото те разпознават все по-добре качественото съдържание с технологии като изкуствен интелект и придават все по-висока тежест на сайтовете с много и качествено съдържание. Това означава, че такива сайтове се класират по-високо в резултатите на търсачката и печелят повече безплатен трафик – посещават ги повече потребители.

Нова тенденция в набавянето на качествено съдържание, е все по-голямото ползване на така наречените „копирайтинг“ услуги. Потребителите поръчват професионално написване на големи обеми текстове за своите сайтове, с цел сайтовете им да имат повече съдържание задържащо вниманието на клиента и/или да се класират по-добре в търсачките.

Със запознаването на широката публика с явлението „фалшиви новини“, очакванията са акцентът все по-силно да се поставя върху качеството на източника на съдържанието – нещо, което предстои да забележим по-осезаемо през следващата година. Все по-често ще виждаме и по-дълги текстове, които мнозина през последните години бяха заклеймили като неефективни в ерата на фрагментираното достъпване на информация. Качественото и добре структурирано дълго съдържание ще става все по-мощен инструмент за задържане на потребителите във вашия сайт.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...